40% klientidest - võlgnikud

30. detsember 2008, 10:50

Seebimulli nimelise pesumajade keti
omanikfirma Alexpress OÜ juhatuse liige Beniamin Pogasjani sõnul vaevleb
makseraskustes ligikaudu 40% pesumaja klientidest, kellest enamus on
väikesed ja keskmise suurusega hotellid.

"Olukord on keeruline," kommenteeris Pogosjan, "me deklareerime maksud, maksame palka ja renti, ostame pesupulbrit ja muud. Seetõttu on klientide võlad meile täna väga suureks probleemiks."

Võlgade kogusummat ja maksmata jätnud klientide nimesid Pogosjan ei öelnud. "Meie peamine ülesanne on praegu vee peal püsida ja kliente mitte kaotada," põhjendas ta.

Pogosjan tunnistas, et enamasti jäävad pesumajale võlgu väiksemad hotelliäri ajavad ettevõtted, sest nõudlus nende teenuste järele on langenud.

"Turiste on jäänud kõvasti vähemaks, Euroopas on majanduskriis, ja on talvehooaeg ning ka Venemaa turiste on vähem. Suurtel hotellikettidel ei lähe siiski asjad nii kehvalt. Nad töötavad koostöös suurte turismifirmadega ja korporatiivklientidega. Eraklientide langust meil senini ka ei ole, ja minu hinnangul, pole ka ette näha," rääkis Pogosjan.

Pogosjani sõnul valitseb Eesti ja ka teiste Balti riikide pesumajanduse turul üsna karm konkurents. "Firma rentaablus on praegu vaid 10%. Ma ei välista, et tuleval aastal võib meie turul toimuda ka pankrotte. Teine variant, see on pesumajade ühinemine, et ühisel jõul raske aeg üle elada," ütles ta.

Prognooside koha pealt oli Pogosjan ettevaatlik. "Loodame suveks käivet kasvatada, kuid palju sõltub sellest, kuidas käib käsi Euroopa majandusel. Loodan väga, et elektrienergia ei kalline, aga ka seda, et ametühingud ei nõua palgatõusu. Ettevõtetel pole täna võimalik kõrgemat palka maksta. Lisaks, viimasel ajal kasvasid palgad meeletult, aga tootlikkus on jäänud 80ndate aastate tasemele," märkis ta.

Pogosjan ütles samas, et on majanduskriisi üle isegi rõõmus, kuna see paneb asjad tagasi nende õige koha peale. Mõned ettevõtted hakkavad efektiivsemalt tööle, ja teised, mis ülejäänutel töötada segavad, kaovad.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
31. December 2008, 13:59
Otsi:

Ava täpsem otsing