Äripäev Riias: röövitud palsam, purustatud ministeerium, kaoseturism

14. jaanuar 2009, 05:34

Eile õhtul Läti parlamendihoone juures
politseinikega kakelnud huligaanid olid varasteks hommikutundideks kas
arestimajja lohistatud, koju pead välja magama tuigerdanud või lihtsalt vaikselt
ära hiilinud.

Küll lubati, et alanud päeval asja niisama ei jäeta ja märatsemine jätkub…

„Kust te olete? Ah Eestist! No see on ju siinsamas, piiri taga,“ targutab üks nokastanud noorsand ajakirjanike päritolu vastu huvi tundes. „Täna õhtul oli kõik väga hea, aga homme (täna õhtul – toim.) saab kõik veel palju hullem olema,“ kriiskab mehepoeg rusikaid taeva poole viibutades. Pisut hiljem sõidab ta Äripäevast taksoga mööda ja klõpsib telefoniga pildistada.

„Ega minul selle valitsuse vastu õieti midagi olegi, aga majanduses on küll seis vilets. Võin kas või pükstest välja pugeda, aga ikka ei osta keegi korterit või maja,“ kurdab Ober Hausi kinnisvarabüroo maakler Juris. Tema töökoht asub Läti parlamendihoonest linnulennult ehk paarisaja meetri kaugusel.

Ta tuli juba öösel, mõned tunnid pärast suurema löömingu lõppu enda ametiposti üle vaatama, et näha, kas ja kui palju märulis alles jäi. Juris võib rõõmustada selle üle, et kildudeks olid taotud ainult vitriinid. Kontorisse jätsid huligaanid trügimata.

Lisaks purustatud kinnisvarabüroo akendele on pätid sarnaselt Eesti pronksööga jagu saanud ka rahandusministeeriumi, samas asuva alkoholipoe Rigas Balzamsi ja Parex banka hiiglaslikest klaaspakettidest. Napsipoe peremehest valvur kaost seestpoolt uudistama ei luba. On hoopis katkise ukseava ette sättinud riiuli, et võimalikke uusi marodööre pidurdada.

Pankurid on siiski kiirustanud, et purustatud klaasid jälle enam-vähem esteetilised välja näeksid. Nimelt on sodiks pekstu asendatud suurte vineertahvlitega. Rahandusministeeriumi esimese korruse aknaklaasid on samuti järjekorras kildudeks taotud. Kabinettides põlevad valgustid, kardinad lipendavad kurvalt rõske tuule käes.

Mõnikümmend meetrit eemal on ühe joogikoha aknasse auk „uuristatud“. Üksik külastaja, võib-olla ka peremees, end sellest häirida ei lase ning istub rahuliku ilmega baarileti taga. Joomakoha ees kräunuvad kassivolaskid. Nende tegemisi häirivad vaid aeg-ajalt möödasõitvad vilkuvad politseibussid.

Parlamendihoone kvartali on sõjaväepolitseinikud tervikuna ümber piiranud. Seimi juurde ajakirjanikke enam ei lubata. Palumisele armeemundris korravalvurid ei reageeri, keeravad hoopis selja, aeg-ajalt altkulmu võõraid piieldes. Maja poolt kostab kopsimist. Hommikuks on vaja Läti rahvaesinduse puruks loobitud aknad uuesti terveks saada.

Natuke eemal seisab üksik päästeteenistuse auto. Vahepeal tiirutab masin vanalinnas ringi, naastes oma endisele kohale. Et autos on pritsimeestel igav passida, jalutab üks neist purustatud vitriine uudistades ringi.

Nagu Tallinnaski, mil pärast märatsemist ja vandaalitsemist tekkis omalaadne katastroofiturism, sõitsid ka Riia vanalinnas taksod, mille akendest kliendid ja sohvrid purustusi pildistasid. Paljuks ei peetud ka jalgsi kohale tulla, et kaost jäädvustada.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. February 2009, 15:49
Otsi:

Ava täpsem otsing