Liialdatud depressioonihirm

Kenneth Rogoff 22. jaanuar 2009, 00:00

Ameerika enesekindlus on kõikuma löönud. Järjest suurem hulk arukaid äritegelasi on hakanud kahtlema, kas USA saab oma majanduse lähiajal taas ree peale.

USA majandus oli nii kaitsetu viimati 1970. aastatel, võib-olla isegi Teise maailmasõja ajal: finantssüsteem on hingamisaparaadi küljes, elamuhinnad jätkavad kukkumist, töötus tõuseb.

Finantsettevõtetele on USA poliitika praegu nagu õnnerattamäng: täna tuleb pankrot, homme saad väheste nõudmistega seotud laenu. Tuleb loota, et president Barack Obama staarmeeskond hakkab ajama selget ja järjekindlat majanduspoliitikat.

Abipaketi tähtsaim element oleks mõistlik lähenemine finantssüsteemi taaskäivitamisele. See hõlmab varade ümberhindamist vastavalt turuväärtusele, pankade restruktureerimist ja rekapitaliseerimist ning uut lähenemist regulatsioonile. Lisaks on vaja toetavat eluasemepoliitikat ja suurt makromajanduslikku ergutamist.

Enne 1950. aastat olid SKP 15-20protsendilised aastased langused tavalised. Paljud majandusteadlased ütlevad, et me peame selle aja ka nüüd lihtsalt üle elama. Majanduslangustel on puhastav jõud ning need aitavad teha valulikke restruktureerimisi.

Nii nagu optimistid olid buumi ajal liialt lootusrikkad, nii lähevad ka padupessimistid kohe saabuva depressiooni ennustamisel liiale. 2009 tuleb raske aasta. Kuid kui meid ei taba ulatuslik tulekahju, on võimalik, et 2010. aastal taastub USAs, Euroopas ja Jaapanis väike ning enamikul arenevatel turgudel tugev kasv.

Copyright: Project Syndicate, 2008, www.project-syndicate.org

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:54

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing