Meelis Arumeel: 7% kärpimist ei pruugi olla piisav

17. veebruar 2009, 14:20

Schenker ASi juhi Meelis Arumeele sõnul ei
pruugi justiitsminister Rein Langi ettepanek lubada ettevõtetel kahenädalase
etteteatamisega töötajatel palku kärpida kuni 7% olla piisav
number.

"Mina pooldan igasugust vabadust inimestel vabalt mõelda. Mida vähem on raame, siis mõistlikud inimesed suudavad alati kokku leppida. See on alles idee ju ja seal on nii palju ääretingimusi. See üks kord aastas näiteks, mida see tähendab. Ma pole praegu kindel, et see üks kord aastas 7% kärpimine on piisav,“ kommenteeris Arumeel.

Justiitsminister Rein Lang tegi ettepaneku, et võiks seadusesse kirjutada võimaluse, et kahenädalase etteteatamise ajaga on võimalik riigisektoris ja erasektoris langetada töötajate palka kuni 7%. Seda võimalust saaks kasutada korra aastas ja siis, kui ettevõtjal on keeruline olukord.

Enda ettevõttes on Arumeele sõnul kõik vajalikud kärpimised juba ammu tehtud ja kokkuleppel töötajatega on ka sissetulekuid alandatud. „See protsendinumber on erinev, vahemikus 0–20%. Prioriteedid on muutunud, mahud on muutunud, palga alandamine ei pruugi toimuda ainult kuu- või tunnipalga alandamises, vaid siin on kõik variandid on olemas,“ märkis Arumeel ja lisas, et see välja käidud 7% ei pruugi olla piisav number.

Tallinna Kaubamaja juht Raul Puusepp mainis, et Langi ettepanek on vajalik rohkem riigile kui eraettevõtetele. Meelis Arumeele sõnul on erasektoris osaliselt need kärped juba ammu tehtud. „Ma ei näe küll mingit erinevust siin, et kui inimene on riigisektoris tööl, siis ta on nagu püha lehm. Tööandjana on riik ju üks tööandjatest. Joone vahele tõmbamine on täielik mõttetus,“ lisas ta.

Hea, kui tehtud kärbetest selleks aastaks piisaks, kuid kui trend jätkub nii nagu praegu, siis on võimalik, et tehtud kärbetest Meelis Arumeele sõnul tema enda ettevõttele ei piisagi. „Ma pean silmas kogu firma kulutusi. Kuid millised variandid siis veel kasutusele võtta? Kas inimeste arvu vähendada või veel palga kallale minna, see oleneb sellest, mis tulema hakkab. Ja ma tahaksin näha seda inimest, kes teab, mis tulema hakkab,“ lisas Arumeel.

Kui oleks vaja tööle võtta uus inimene, siis Arumeele sõnul ei pruugi see palk olla sama kõrge kui eelmisel aastal. „Praegu pole mõtetki rääkida mingist palkamisest. Ma pole selle võimaliku protsendi peale mõelnudki. Ilmselt oleks uuele inimesele pakkumised ka lõigatud, kui me siin üleüldiselt lõikame,“ lisas ta.

Arco Vara juhi Lembit Tampere sõnul tervitavad nemad kõiki ettepanekuid, mis Eesti jäika tööturgu paindlikumaks muudavad. "See ettepanek muudab Eesti jäika tööturgu veidi paindlikumaks ja sellega me võidame kõik. Paindlikum on alati positiivne ja see on kasuks nii töövõtjatele kui ka -andjatele. Kindlasti see on see tervitatav," märkis ettevõtte juht.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. February 2009, 15:30
Otsi:

Ava täpsem otsing