Webmedia: Langi ettepanek on mõistlik

17. veebruar 2009, 12:28

Tarkvaratootja Webmedia juhatuse esimehe
Taavi Kotka sõnul on minister Rein Langi ettepanek mõistlik kirjutada
seadusesse sisse võimalus, et kahenädalase etteteatamise ajaga on tööandjal
võimalik riigisektoris ja erasektoris langetada töötajate palka kuni 7%, kui
ettevõtjal on keeruline olukord.

„Selle klausliga, et ettevõtte seisund on oluliselt halvenenud, näiteks mõni suur leping on ära kukkunud, selle klausliga see ettepanek on mõistlik. Muidu mitte,“ kommenteeris Langi ettepanekut Kotka.

Ettevõtte juhi sõnul peaks olema mingi institustioon, kes suudab hinnata ettevõtte olukorda. "Kokkuvõttes peaks olema nii nagu töövaidluskomisjonis on, see läheb küll keerukaks. Kuid tänases plaanis on see ettepanek mõistlik," lausus Kotka.

Tarkvarasektoris on Kotka sõnul palgad püsinud pigem samal tasemel, võrreldes aastataguse ajaga. Alandatud palku pole. „On kohti, kus on palku oluliselt tõstetud ja on kohti, kus seda tehtud pole. Keskmine on meil pluss, aga see pole kõigil pluss,“ märkis Kotka, kelle sõnul on Webmedias töötajatel oma tasemeklassid, mille järgi saadakse palka. "Tööliselt on tasemeklass ja vastavalt sellele on palgavahed. Muidu tekiksid küsimused, miks sama taseme mehed saavad erinevat palka. Kauplemisruumi palgatingimuste osas praeguses turuolukorras on, täna on tööandja ikka tunduvalt parem olla."

Mis selle aasta jooksul sektori palkadega juhtuma hakkab pole Kotka sõnul veel kellelgi teada. "Meil veel tööd jätkub ja siiani on palgad jäänud samaks. Langetada palku plaanis pole. Kuid kui terve sektori palk peaks 20% tõusma, siis see peaks samas ka ime olema," lisas ettevõtte juht.

Skandinaavias on praegu palju vaba tööjõudu, sest sealsetel spetsialistidel on kõrged palgad ning kärpkavade kohaselt on inimesi lahti lastud. "Skandinaavias, kus meiegi tegutseme, on hetkel IT-sektoris palju tööjõudu. Meie oleme oma hinnaga veel eelisolukorras, oleme odavamad," lisas ta.

Justiitsminister Rein Lang tegi ettepaneku, et kahenädalase etteteatamise ajaga võiks tööandjal olla võimalik riigisektoris ja erasektoris langetada töötajate palka kuni 7%. Seda võimalust saaks kasutada korra aastas ja siis, kui ettevõtjal on keeruline olukord.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. February 2009, 17:04
Otsi:

Ava täpsem otsing