Karel Lember: pankrottide arv võib kahekordistuda

23. veebruar 2009, 15:59

Kuna majanduskriis on kestnud veel lühikest
aega, siis võib pankrottide arv kahekordistuda, arvas majandus- ja
kommunikatsiooniministeeriumi majandusanalüüsi talituse peaspetsialist Karel
Lember.

Intervjuu Karel Lemberiga.

Sel aastal ennustatakse, et pankrottide arv võib kahekordistuda. Kas see on reaalne, või see number hoopis kolme-neljakordistub?

Pigem võib pankrottide arv kahekordistuda, sest kriis on kestnud suhteliselt lühikest aega ning paljud ettevõtted suudavad headel aegadel soetatud varudega mõnda aega toime tulla. Sisetarbimine ja eksport hakkasid kiiremini langema siiski eelmise aasta lõpu poole ning natuke läheb aega, enne kui see tugevamalt ettevõtete tulemustes tunda hakkab andma.

Mida see meie majandusele tähendab?

Lühikeses perspektiivis tähendab see töökohtade ning maksutulude vähenemist. Pikemas perspektiivis toimub majanduse restruktureerimine. Ellu jäävad tugevamad ja paremini juhitud ettevõtted, kes on ka välisturgudel konkurentsivõimelised.

Mis sektoris võib enim pankrotte tulla? Miks?

Enim võib pankrotte tulla sektorites, mis buumi ajal kõige rohkem paisusid. Raske on kindlasti ehituse ja kinnisvara valdkondades, kus mahud on viimasel ajal oluliselt vähenenud ning turg pakkumise poolelt küllastunud. Samuti on keeruline ainult siseturule suunatud ettevõtetel, kes just esmatarbekaupu ei paku, ning mille tarbimist inimesed esmajärjekorras piiravad.

Mis võiks ettevõtteid veel pankrotist päästa?

Pankrotist võiks päästa kiire reageerimine muutunud majandusolukorrale. Tuleb hoolikalt hinnata ettevõtte efektiivsust ning kärpida ebamõistlikke kulusid. Samuti tuleks üle vaadata, mida teha, et oma konkurentsivõimet suurendada. Kindlasti tuleks üle vaadata kõik riigi pakutavad abivõimalused, millest võiks keeruliste aegade üle elamisel abi olla.

Kui perspektiivikaks peate päästeplaanina saneerimist?

Teatud olukordades on saneerimine kindlasti üks võimalustest. Kui ettevõte on perspektiivikas ning raskused ajutise iseloomuga, on saneerimise kasutamine täiesti asjakohane. Maailmas on mitmeid näiteid, kus pärast saneerimist on saadud ettevõte vägagi hästi toimima.

Kes praegusest majanduslangusest võita võiksid?

Praegusest majanduslangusest võidavad eelkõige need, kes suudavad kiiresti kohaneda. Edu on konkurentsivõimelistel ning innovaatilistel ettevõtetel, kes suudavad pakkuda kaupu ja teenuseid, mida on ka languse ajal vaja. Äri on võimalik ka praegu teha, kuid reeglid on mõnevõrra muutunud. Kes suudab praeguse aja üle elada, võib tulevikus vägagi edukas olla. Paljudele võib majanduslangus tähendada hävingu asemel võimalusi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. February 2009, 10:15
Otsi:

Ava täpsem otsing