Kruuda peab läbirääkimisi välisinvestoritega

19. veebruar 2009, 13:06

Kalevi kontserni juht ja suuromanik Oliver
Kruuda ütles, et Eestis investoreid pole ja et läbirääkimised
toiduainetetööstuse müügiks käivad välisinvestoritega. Kruuda ei välistanud
ühegi ettevõtte müüki.

"Eestis ei ole investorit," vastas Kruuda küsimusele, kas läbirääkimised käivad kohalike või välismaiste investoritega. Samas ta toonitas, et soovib saada müüdavate ettevõtete eest õiglast ja motiveerivat hinda. "Hetkel on turul palju neid, kes viskavad konksu lihtsalt vette," nentis Kruuda. Samas ei soostunud ta miinimum hinda ütlema, mida ta müüdavate ettevõtete eest sooviks saada. "Kui ma selle välja ütleks, siis mis läbirääkimisi ma enam peaks."

Selle peale, kas Kruudal on täna kontseptsioon börsiettevõttena, ütles mees, et mõni aeg tagasi tahtis ta pakkuda investoritele teistsugust, huvitavat ja prognoosimatut ettevõtet, aga täna oma mõtetest ta rääkida ei taha. Pigem võiks see olla homne teema.

"Mul on paar ulmelist mõtet, aga ma pole kindel, et meil jaguks piisavalt kompetentsi neid ellu viia. See puudutaks rahvusvahelist äri," poetas Kruuda, lisades, et praegu on kõige targem hoida hästi madalat profiili, sest seni pole oma plaanidest rääkimine kasu toonud. Poliitikasse mineku ja ministriportfelli vastuvõtmise ta välistas.

Kas Kalevil on plaan börsilt lahkuda? "Ega see ei loo lisaväärtust küll," vastas Kruuda napisõnaliselt küsimusele. Ta põhjendas, et kunagi sattus Kalev erastamisagentuuri kaudu börsile. Samas ei ole kontsern püüdnud Kruuda sõnul kunagi börsilt raha kaasata, et pigem on börsil olemine koormaks olnud.

"Möödunud aastal püüdsime ülevõtmispakkumise kaudu börsilt lahkuda. Matsime sinna alla 400 mln krooni, mis pidi toiduainetetööstuse müügist tagasi tulema, aga see luhtus," rääkis Kruuda, miks nad börsilt lahkunud ei ole, kui börsil olemine koormav on ja mingit lisaväärtust ei loo.

Juhul kui Kalev peaks börsilt lahkuma, uskus Kruuda, et ettevõttel on piisavalt positiivset raha, mida investorite vahel ära jagada, rõhutades, kui head on Kalevi tütarettevõtted. Millega siis Kruuda tegelema hakkaks, kui ta kogu kontsernis olevad ettevõtted maha müüks? "Ega minu asjad lõpe, mul seda erinevat mudri on," rääkis Kruuda rahuolevalt. "Siis otsustan, mida teen."

Kruuda tunnistas, ainuke asi, mida ta natuke oma tegevuses kahetseb, on see, et ta on sündinud siin külma kliimaga põhjamaises riigis, kus ei ole päikest ja läheb kohutavalt energiat. Kindlasti ei kahetse ta meediasse investeerimist. Kui üldse kaotusest rääkida, siis võiks see Kruuda sõnul olla kinnisvarasektor. Kui kinnisvaraprojektid oleksid ilusasti realiseerunud, oleks ta ka meediaplaanid ellu viinud, lisas Kruuda.

Erakondade toetuse kohta sel aastal arvas Kruuda, et kõik sõltub raha olemasolust, praegu otsust selle kohta ta teinud ei ole.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. February 2009, 17:46
Otsi:

Ava täpsem otsing