Rahandusministeerium usub suvist hinnalangust

07. aprill 2009, 13:48

Rahandusministeeriumi kevadise
majandusprognoosi kohaselt jätkub inflatsiooni aeglustumine ka lähikuudel ning
alates suvekuudest võib aastane tarbijahindade tõus asenduda langusega.

Ministeerium peab seetõttu Maastrichti inflatsioonikriteeriumi täitmise selle aasta neljandas kvartalis üha tõenäolisemaks.

Aasta esimeste kuude jooksul on inflatsioon märgatavalt pidurdunud väliskeskkonnaga seonduvate tegurite ning administratiivsete hinnatõusude mõju vähenemise tõttu. Oluline mõju on ka teenuste hinnatõusu aeglustumisel.

Sarnaselt veebruarile andis ka märtsis suurima panuse inflatsioonitempo alanemisse toasooja ning toiduainete odavnemine eelmise kuuga võrreldes, teatas ministeerium.

Kaugkütte hinnad on langenud juba kolmandat kuud järjest ning see trend peaks jätkuma ka lähikuudel. Toiduainete odavnemise taga on hinnalangus rahvusvahelistel turgudel, mis kandub järkjärgult üle siinsetesse jaehindadesse, seisab ministeeriumi pressiteates.

Märtsis tegid hüppe allapoole piima ja piimatoodete hinnad, veebruaris langenud puu- ja köögivilja hinnad aga märtsis tõusid. Aastases võrdluses on endiselt süvenemas üürihindade langustempo, ütles rahandusministeerium.

Statistikaameti andmetel aeglustus tarbijahindade aastane kasv märtsis kahe protsendini. Viimati oli inflatsioon madalamal tasemel viis aastat tagasi. Veebruariga võrreldes odavnesid tarbijahinnad 0,5 protsenti. Inflatsiooni aeglustumine jätkus ka euroalal, hinnatõus oli aastases võrdluses vaid 0,6 protsenti.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. April 2009, 15:47
Otsi:

Ava täpsem otsing