Moody’s langetas Läti riigireitingut

23. aprill 2009, 14:01

Reitinguagentuur Moody’s langetas täna Läti
lati- ja valuutakohustuste reitingu tasemelt Baa1 tasemele Baa3, jättes
väljavaate negatiivseks.

„Majanduslanguse sügavus ja kiirus on rängem kui me seni eeldasime,“ kommenteeris otsust agentuuri vanemanalüütik Kenneth Orchard. „Sellel on negatiivsed tagajärjed valitsuse tuludele ja eelarvedefitsiidile, mis ei võimalda täita IMFi eestvedamisel kokku pandud abilaenu tingimusi,“ lisas ta.

Läti valitsus prognoosib tänavu majanduslangust 12-13%, mis tähendab olulist tulude, kasumite ja tarbimise vähenemist, mis ei taastu niipea. Valitsusel tuleb oma kulusid väga järsult kärpida.

Lätil on raske nii välis- kui koduturult laenu saada, mistõttu on äärmiselt oluline kindlustada IMFi/Euroopa Liidu abilaenu väljamaksete jätkumine.

„Uuel valitsusel tuleb väga hoolikalt kujundada oma eelarvepoliitikat, et täita olulised, kuid vastakad eesmärgid,“ ütles Orchard. „Kulukärbete lükkumine õõnestab aga investorite usaldust ja väljavaateid aastal 2012 euro käibele võtta,“ jätkas ta.

Läti valitsuse rahanduslikule olukorrale kujutavad riski ka Läti väikesed pangad, mis moodustavad pangandussüsteemist ca 20%. Samas peaks IMFi abi ja viimase aja seadusemuudatused aitama neid probleeme lahendada.

Eelarvedefitsiit ja pangandussektori restruktureerimine paisutavad Läti avaliku sektori võlakoorma 2010. a lõpuks 50%le SKPst.

Läti reitingu väljavaade jääb negatiivseks. Väga suures osas sõltub reiting sellest, kas Läti saab IMFilt ja ELilt õigeaegselt kätte järgmise laenuosa. Moody’s usub, et mõlemad organisatsioonid jätkavad Läti toetamist nii riigi enda kui kollapsi võimalike negatiivsete tagajärgede pärast kogu regioonis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. May 2009, 14:28
Otsi:

Ava täpsem otsing