Savisaar: miks Ansip tahab kriisi kiiruses Lätile järele jõuda?

26. mai 2009, 11:06

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimehe
Vilja Savisaare hinnangul tähendaks käibemaksu kergitamine Eestis tarbekaupade
järsku hinnatõusu.

Savisaar ütles, et valitsus peaks enne otsustamist tutvuma Läti kogemusega käibemaksu tõstmisel. Tema sõnul pole vähimatki kahtlust, et aktsiiside ning käibemaksu tõstmine toob taas kaasa esmatarbekaupade järsu hinnatõusu.

"Ei kujuta ette, millist kasu loodab valitsus saada leiva- ja piimahinna tõusust majanduskriisi ajal. See ei aita meil luua töökohti, ega anna meile mingit lisatuge majanduskriisist väljumiseks. See on taas kahjulik otsus neile, kes teenivad alla keskmist sissetulekut – samas soosib see otsus kõrgepalgalisi, kelle ostukorvist esmatarbekaubad moodustavad väiksema osa," arvab Savisaar.

Poliitik paneb valitsuserakondadele südamele enne lõikamist üheksa korda mõõtma.

"Võib öelda, et Läti tegelikud raskused ja kiire langus just peale käibemaksu tõstmist algasidki. Loodetud tulu sellest otsusest aga ei saadud – maksulaekumine halvenes järsult. Eesti on täna veel Lätist pisut paremas olukorras. Minu jaoks on mõistatuslik, miks Ansipi valitsus soovib meid kinnistada Venemaa ja Ida-Euroopa teele ja jõuda languse kiiruses järgi Lätile," küsib keskparteilane retooriliselt.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. May 2009, 11:24
Otsi:

Ava täpsem otsing