Poliitikud on hakanud loobuma mõttest euro lähiajal kasutusele võtta

03. juuni 2009, 20:43

Täna kell 14 alanud ja siiani kestval
riigikogu istungil on mitmed poliitikud, sealhulgas ka hetkel veel
rahandusministri ametis olev põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder mõista
andnud, et euro kasutuselevõtt ei ole kärpimise eesmärk.

Varasemates aruteludes ja avalikkuses esinenud väljaütlemistes on valitsuse liikmed ja ka teised poliitikud tagunud tugevalt nn euro-mantrat, et riigieelarve on vaja viia sellisel moel tasakaalu, et me vastaksime Maastrichti 3% eelarve kriteeriumile. Seeder toonitas mitmel korral riigikogus, et kärpima peab selleks, et riik ei läheks pankrotti, mitte selleks, et kiivalt hoida kinni eurost.

Seeder kinnitas ka, et valitsus ei ole arutanud krooni devalveerimist, kuna valitsus on veendunud, et see ei aitaks hetkeolukorrast välja tulla. Küll on mõeldud Seederi sõnul tagajärgedele, kui Läti peaks oma valuuta devalveerima, mis mõju võiks see avaldada Eestile.

Keskerakonna fraktsiooni liige Jüri Ratas küsis Seederilt, kas ta isiklikult oskab öelda, millal võiks Eesti krooni euroraha vastu välja vahetada. "Ei oska seda kuupäeva öelda, millal võiks euro kasutusele võtta," tunnistas ta. Ta tõdes, et üleminukuupäeva on valitsuses arutatud ja välja on pakutud kas 1. juulit 2010 või 1. jaanuari 2011.

Seeder ütles, et seda saame teha kahtlemata ainult ühel juhul, kui suudame avaliku sektori defitsiiti hoida 3 protsendi piires. "Mina seda ei luba, aga ütlen, et 1. jaanuar 2011. aasta tundub mulle kahest kuupäevast tõenäolisem," märkis ta.

Tänases juhtkirjas ütles Äripäev, et euro kasutuselevõtt ei ole hetkel kõige tähtsam.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. June 2009, 21:06
Otsi:

Ava täpsem otsing