Arenevate turgude börsimull on lõhkemas?

29. juuli 2009, 11:17

Käesoleva aasta suur börsikasv meelitab
investoreid oma raha suure hooga ka arenevatele turgudele
paigutama. Joovastav optimism viitab tihti aga mulli tekkimisele.

EPFR Globali andmetel voolas arenevate riikide aktsiafondidesse esimesel poolaastal 35,5 miljardit dollarit. Tegemist rekordtulemusega alates esimeste andmete kogumisest 1995. aastal.

"Ma oleksin praegu arenevatele turgudele investeerimisega väga, väga ettevaatlik," kommenteeris konsultatsioonifirma Emerging Market Strategies'e president William Gamble, kes on eriti murelik Hiina ja Venemaa pärast. "Sealt võib saada pooliku või ebatäpse või lihtsalt vale informatsiooni, mistõttu need turud kipuvad väga palju kõikuma," rääkis Gamble Yahoo Finance'i vahendusel.

Arenevate turgude liikumisi kajastav MCSI Barra Emerging Markets Index on sel aastal kosunud 45%. Societe Generale'i analüüsi järgi on arenevate turgude ettevõtete turuväärtuse ja omakapitali suhe (P/B) kõrgem kui arenened riikides. Taoline olukord on juhtunud varem vaid korra - eufooriaajal paar aastat tagasi. Seejärel kukkus aga põhi alt ja arenevate turgude aktsiad kaotasid järgmise kaheteistkümne kuuga 67% oma väärtusest.

Gamble hinnangul võib ajalugu korduda. "Need turud on üsna riskantsed, sest ma ei usu, et turud peegeldavad praegust majandusreaalsust," selgitas ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. July 2009, 21:00
Otsi:

Ava täpsem otsing