Indrek Kald • 18. oktoober 2009 kell 21:00

Telekomi lahkumine börsilt muutis mängu liiga lahjaks

Reedel jõudis Eesti Telekomi aktsiate müügist kontodele miljardiga mõõdetav rahasumma, sellele lisandub lähiajal veel korralik summa dividendidest.

"Kui Eesti Telekom ära läks, siis jäi börs suhteliselt nadiks. Peaks olema sotsiaalne tellimus, et börsi elavdada, muidu hakkab see tiik ära kuivama," arvas Vaasan & Vaasan Grupi värskete leivatoodete ärivaldkonna direktor Ants Promann.

Promann ütles, et tal ei ole veel otsuseid tehtud, kuhu raha paigutada. "Pean natuke mõtlema, analüüsima, kaalutlema, et uut tootlust leida sellele," märkis ta.

Transpordifirma Elstera nõukogu esimees Heiti Elster nentis, et ostis Eesti Telekomi aktsiat suhteliselt hilja. "Selle aja kohta, mis me seal olime, jäime rahule. Põhimõtteliselt võinuks jääda pikemaks ajaks osanikuks, Eesti Telekom pakkus suhteliselt kindlat dividenditootlust, millele turul praegu midagi vastu pakkuda ei ole," vaatab ta tagasi.

"Eesti börsile see head ei too, et üks kõva likviidne asi viiakse ära," ütles Elster.

Elster ei osanud öelda, kas investeerib raha börsile. "Kindel ma pole," lisab ta.

"Tallinna Vesi oleks praegustest aktsiatest kindel valik, Harju Elektris näen kasvupotentsiaali," arutleb Elster. "Mingi osa portfellist võiks olla riski peal, näiteks 70% kindel ja 30% riski peal."

Börsi tulevikust rääkides ütles Elster, et pärast Eesti Energia võimaliku börsile tuleku ta muid selliseid firmasid hetkel ei näe.

"Kas ise ostaksin Eesti Energiat, sõltub hinnast. Ent Eesti Energia võiks olla Telekomi järeltulija. Loodetavasti ka hea dividendimaksjana," märkis ta.

Harju Elektri nõukogu esimees Endel Palla Eesti Telekomi aktsiate müügiga rahul pole.

"Mina oleks kindlasti olnud edasi Eesti Telekomi investor, kui poleks sundülevõtmist olnud," ütles ta. "Usun, et Eesti Telekomi aktsia hind oleks tulevikus kasvanud. Nad lihtsalt sattusid maailma majanduse auku ning rootslased kasutasid Eesti riigi rahavajaduse ära - saan neist aru."

Palla sõnul ei jõudnud Eesti Telekom tal heaks investeeringuks saada, sest ostetud sai suhteliselt kallilt ning ei tekkinud isegi müügikasumit. "Dividende on nad aastate jooksul muidugi maksnud, ma pole kokku liitnud, aga müügihinda ei saanud tagasi," nentis ta.

Kui palju Telekomi müügirahast börsile tagasi läheb, on Palla sõnul raske öelda. "Suurem osa kindlasti," pakkus ta.

Enda investeeringute kohta ütles Palla, et Leedu Telekomi ta säilitab ja ostab juurdegi. "Osa Eesti Telekomi rahast võib minna Leedu Telekomi," arvas ta ka teiste kohta.

Tallinna börsi kohta tõdes Palla, et see on päris kõhnaks jäänud. "See on muutunud mängubörsiks," märkis ta.

Niisama seda raha kontole panna ei ole mõistlik.

Kui otsida head ja lihtsat varianti, siis paraku ma millegi originaalsega hiilata ei suuda. Sellest on palju räägitud ja selle on tõenäoliselt paljud ka juba avastanud, et Leedu börsile jääb Eesti Telekomiga sarnane, aga veelgi parem telekomiettevõte TEO alles. Viimasel reedel avaldatud tulemused kinnitavad TEO atraktiivsust - isegi kitsastes tingimustes, tõusnud tulumaksu taustal, suudab kontsern kasumit kasvatada, napilt, aga siiski. Ja isegi praeguselt aktsia hinna tasemelt on TEO dividenditootlus eelmise aasta eest tehtud väljamakse põhjal pea 12%. Niivõrd kõrge ehk 0,23-litine dividendimakse aktsia kohta ei ole küll jätkusuutlik, aga ka 0,2 litti tähendab 10%-list dividendimäära, 0,15 litti aga 7,6%-list dividendimäära (miinus tulumaks). Isegi see on parem kui kontol või tavalises hoiuses raha hoidmine.

Hetkel kuum