Sandor Liive: ettevõtja valikuvabadus elektri ostmisel suureneb

19. oktoober 2009, 14:19

Vabaturule üleminek ja uute puhtamate ning
säästlikemate energiatootmisviiside pidev väljaarendamine on järgmise viie aasta
kõige olulisemad sündmused Eesti energeetikas, ütles intervjuus
juhtimisajakirjale KPMG Foorum Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive.

Liive sõnul toob energiaturu avanemine ühest küljest endaga kaasa suurema konkurentsi Eesti turul, kuid teisest küljest avanevad turud ka teistes riikides ning see pakub Eesti Energiale võimalust konkureerida naaberriikides. „Välisturgudel soovime saavutada turuosa, mis on piisav, et olla oluline tegija siinses piirkonnas. Oleme seadnud ambitsioonikaks maksimumeesmärgiks müüa 5-6 aasta pärast elektrit kahele miljonile kliendile Läänemere piirkonnas, Eestis on kliente umbes pool miljonit.“

Liive tõstis esile, et ettevõtjale tähendavad muutused suuremat valikuvabadust elektri ostmisel. „Kindlasti näevad kõik turuosalised vaeva, et tulla välja parimate ja konkurentsivõimeliste pakkumistega. Samas tähendab vaba turg ka seda, et elektrihinnad kõiguvad rohkem kui seni, sõltudes rahvusvahelisest nõudlusest.“

Liive arvates ei ole nähtavas tulevikus usutav, et Eesti saaks toota elektrit ainult taastuvenergia allikatest või isegi ainult tuumajaama abil - põlevkivienergia jääb veel pikaks ajaks. Samas on oluline muuta seniseid tehnoloogiaid säästlikumateks ja efektiivsemateks. Põlevkivienergeetika teine suund on põlevkivist õli tootmine ning see suund pakub väga huvitavaid võimalusi kõikjal maailmas.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. October 2009, 15:27
Otsi:

Ava täpsem otsing