• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ettevõtjaks lasteaiast

  Eesti inimesed tunnevad ettevõtlusteadmistest puudust. Soov endale meeldiv tegevus kasulikuga ühendada ja ettevõtlusega alustada on aga suur - oktoobri algul käis ettevõtlusnädalal selleks teavet hankimas ainuüksi neljas linnas üle 13 000 inimese, lisaks huvilised maakondades.
  Maksu- ja tolliameti statistika järgi on Eestis aastail 1998-2008 registreeritud 92 614 uut ettevõtet, neist 52 537 Tallinnas. Enamik neist registreeriti majanduskasvu ajal, kuid pole teada, kui palju neist tööle hakkas ja kui palju veel töötab.
  Kasvu ajal Eesti elanike ettevõtlikkus paranes, jõudes Euroopa keskmisele tasemele. Euroopa Komisjoni ettevõtlikkuse uuringu järgi vastas 40% küsitletuist, et sooviks olla iseenda tööandja (EU25 45%), 49% soovis olla palgatöötaja (EU25 50%). Palgatöö eelistamise põhjustena nimetati pidevat sissetulekut, kindlat tööaega ja sotsiaalset turvalisust. Ettevõtlust takistavate teguritena toodi enim esile äriidee puudumist, kehvi finantseerimisvõimalusi, teadmiste ja oskuste vähesust.
  Majanduslanguse mõju ettevõtlusaktiivsusele on keeruline hinnata. Võib siiski öelda, et vaatamata kindlustunde vähenemisele, ettevõtluskeskkonna ebastabiilsusele ja halvenenud rahastamisvõimalustele näevad paljud kriisis võimalust, mitte probleemi. Tööturuametil on näiteid, kus palgatööta jäänu on valinud just ettevõtja karjääri.
  Ettevõtlusoskusi ei saa aga anda edasi vaid ühe nädalaga, kindlasti on selleks vaja palju pikemat programmi. Ettevõtlikku suhtumismudelit "tahan-suudan-teen" tuleb tutvustama hakata juba lasteaiast alates. Mida varem kinnistub inimeses ettevõtlik hoiak, seda tõenäolisemalt kasvab temast ka tulevane ettevõtja.
  Autor: Mehis Pärn
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Nestor: kahetoalistele korteritele varsti enam ostjaid ei leidu
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Riik viib lennufirmad ühe tiiva alla
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Euroopa liidrid annavad Poolale viimase võimaluse
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.