8. detsember 2009 kell 21:00

Töötlev tööstus tegi investeeringutes hüppe

"Investeerime ikka, näiteks ostsime masinaid juurde ja investeerimine jätkub," ütles kümblustünnide tootja Benexter OÜ juht Eneri Raudsepp. Kui varem töötles ettevõte vaid metalli, siis uute seadmetega sai võimalikuks ka puittoodete valmistamine. Täpsemaid detaile ei soovinud Raudsepp avaldada, sest ei tahtnud, et konkurendid haisu ninna saaksid.

Küll aga märkis Raudsepp, et uusi tootmisvahendeid osteti juurde just kolmandas kvartalis. "Me ei priisanud valel ajal, kui hinnad olid kõrged. Nüüd tundus õige aeg," lausus Raudsepp.

Majandusteadlase ja Mainori kõrgkooli ettevõtluse instituudi direktori Andres Arraku sõnul on see majanduslikus loogikas igati õige reageerimine.

Pealegi näitab suur kasvunumber, et Eesti ettevõtjad on praeguses raskes seisus paindlikud. Küll aga ütles Arrak, et uute masinate soetamine muudab tootmist tõhusamaks, kuid tööpuudust see samm ei lahenda, pigem vastupidi.

Arrak välistas, et rohkem kui poole miljardi kroonine investeeringu kasvunumber oleks vaid ühe ettevõtte suure rahapaigutuse teene. Pigem peab ta tõenäolisemaks, et mitmed väiksemad ettevõtted käituvad ratsionaalselt.

Müügipakendite valmistaja Stora Enso Packaging ASi juht Kaia Sims märkis, et nemad kohe kindlasti ei kuulu nende ettevõtjate hulka, kes kolmandas kvartalis oleks jõulisemalt investeerima hakanud.

"Kõik meie masinad on kapitalimahukad. Meil pole selline haru, kus sõltuvalt ajast tehakse suuri investeeringuid. Eesti oludes ostame neid masinaid superkallilt," nentis Sims.

Mööblitootja Ideemööbel OÜ juhi Tõnis Toodo sõnul ei ole nad samuti kapitalimahukat vara soetanud ei esimeses, teises ega kolmandas kvartalis, sest toodete hinnad on praegu veel madalad. Küll aga plaanib väikefirma järgmisel aastal kütteseadmetesse investeerida. Mööblitootja Kerom OÜ juht Einar Kulla ütles, et nende viimased investeeringud jäävad viie-kuue aasta tagusesse aega. Tänu sellele on nad võrreldes konkurentidega siiski heas seisus. "Praegu ei ole mõtet. Ma ei näe, et ma ostaks uued seadmed ja leiaks nendele tööd," lausus Kulla.

Autor: Katariina Krjutshkova

Hetkel kuum