Piret Reiljan • 15. detsember 2009 kell 21:00

Kinnistud pöörasid Swedi ja Arco Vara tülli

Tallinna südalinnas asuvate kinnistute enampakkumine toimub Swedbanki nõude täitmiseks. Samal ajal on Arco Vara vihane, kuna enampakkumised on ettevõtte hinnangul kiirustatud, läbipaistmatud ning ainult Swedbanki huvides. Arco Vara nõuet Ühendatud Kapitali vastu pole seni tunnustatud, kuni pole arbitraažikohtu otsust. Otsus peaks saabuma aga juba esmaspäeval, mistõttu võibki olla Swedbankil enampakkumisega tuli takus.

"Meile ei meeldi, et Swedbank paneb kinnistud kiirkorras müüki ühe tervikuna. Kui mitte kiirustada ja müüa kinnistuid turuolukorra paranedes jupikaupa, tekiks Ühendatud Kapitali rohkem raha, kust saaksid oma osa mitte ainult esimese järjekoha hüpoteegi pidaja Swedbank, vaid ka meie," sõnas eile Arco Vara suuromanik Hillar-Peeter Luitsalu.

Luitsalu sõnul on Swedbanki kiirustamise motiiv arusaadav - täitemenetluses ei pea pank oma nõuet sellisel kombel kaitsma nagu pankrotimenetluse puhul ning pank saab enda raha kiiresti tagasi. "Swedbank valis selge tee - raha peab tagasi saama ainult tema ja ei keegi muu," nentis Luitsalu.

Swedbank ei olnud nõus teemat kommenteerima, kuna see puudutab kliendisuhteid.

"Küll aga saame kinnitada, et oleme tegutsemas selle nimel, et leida kõikide osapoolte huvidele kõige paremini vastav lahendus," kinnitas pank eile pressiesindaja vahendusel.

Kui lähtuda enampakkumise alghinnast, siis võib Swedbankil olla mängus üle 200 miljoni, Arco Varal aga üle 100 miljoni krooni. Nõuded on seotud ostukeskuste arendamisega Ukrainas.

Kinnistud, mis täna enampakkumisele paisatakse, asuvad otse Admiraliteedi basseini ääres Tallinna südalinnas. Pakkumise alghind on 225,3 miljonit krooni. Ühendatud Kapitalil muud märkimisväärset vara ei ole.

Äripäeva andmetel plaanib kinnistute ostmist Swedbanki kinnisvarafirma Ektornet Residential Estonia OÜ, mida juhib varem Q Vara juhtinud Meelis Šokman.

Tegelikkuses pidi järjekorras teine oksjon toimuma eile - kolm Arco Vara esindajat olid enampakkumise ajaks kohtutäituri kabineti ukse taga, kust nad selgitusi jagamata minema saadeti. Kohtutäitur Kristiina Feinman teatas uue aja täna kella 15ks.

"Täitur ei ole teostanud kinnisvara hindamisi ning meil puudub igasugune kindlustunne, et see hind on üleüldse õige," pole Luitsalu rahul.

Nimetatud põhjusel ning veel mitme reegli rikkumise tõttu on Arco Vara esitanud kohtutäituri vastu ka kaebuse justiitsministeeriumile.

Kohtutäitur Kristiina Feinmaniga ei õnnestunud Äripäeval eile ta kontori kaudu kontakti saada, telefonile ei vastanud ka Hillar Teder.

Luitsalu toonitab, et alla Arco Vara ei anna. Kui ei õnnestu raha tagasi saada, jätkatakse hoolimata vaidlusest koostööd Hillar Tederiga, et leida sobivaid ärilahendusi. "Igal juhul me seisame igakülgselt aktsionäride huvide eest," kinnitas Luitsalu.

Arco Vara bilansis on eelmise aasta lõpu seisuga Ühendatud Kapitali vastu üleval nõue ligi 70 miljoni krooni ulatuses, mullu hinnati nõuet 45% alla. "Praegu ei ole asjakohane spekuleerida, kas oleme sunnitud nõuet veel alla hindama või mitte," nentis Luitsalu.

Hillar Tederi Ühendatud Kapitali kõrval on Admiraliteedi basseini äärsete kinnistute omanik Skanska EMV. Skanskale kuulub 25% kinnistutest, Tederile 75%.

"Meie soov on, et aasta kestnud patiseis lõppeks, et saaks projektiga edasi minna," ütles Skanska EMV projektidirektor Andres Aavik oktoobris. "Seetõttu jälgime huviga edasiste protsesside kulgu ning ei välista ka võimalust, et sobiva hinna korral kasutame kaasomandist tulenevat eelisostuõigust," lisas ta.

Novembris toimunud esimese enampakkumise hinda pidas Skanska liiga kõrgeks, tänasel enampakkumisel on hind vaid murdosa ehk mõnikümmend miljonit krooni esialgsest soodsam.

Arco Vara suuromanik Hillar-Peeter Luitsalu sõnul oleks kõige mõistlikum Skanskaga maha istuda ja kinnistud nii jaotada, et need poleks enam kaasomandis, sest kaasomandis olevate kinnistute väärtus on paratamatult väiksem kui ainuomandis olevatel.

Hetkel kuum