Tiit Vähi: Eestil tuleb jätkata kulla- ja naftamaardlateta

Anne Oja 31. detsember 2009, 20:08

Suurettevõtja Tiit Vähi ütles Äripäevale, et ettevõtjatel 2010. aastal 2009. aastast paremat oodata pole, kui mitte arvestada suvel saabuvat kriisi põhja.

"Midagi paremat 2010. aastal oodata ei ole. Majanduskasvu mootoreid ma ei näe: odavat laenuraha ei tule, suhted Venemaaga ei parane ning kulla- või naftamaardlat me ei leia. Seega olukord ei parane," sõnas Vähi.

"Kuus esimest kuud keeruline olukord arvatavasti jätkub, tööpuudus kasvab edasi ja ka SKP langeb, mitte küll kahekohalistes numbrites nagu tänavu, vaid 2-3%," jätkas Vähi. "Suvel ehk näeme ära kriisi põhja. Kes järgmise aasta veel üle elavad, need ettevõtted elavad kaua. See on kokkuhoiuaasta ja ellujäämiskursus."

Vähi sõnul võivad positiivsed uudised tulla Euroopa Komisjonilt ja Euroopa Keskpangalt, kui nad tunnistavad Eesti eurotingimused täitnuks.

"Laieneda ja investeerida on (2010. aastal - toim) kasulik, kui ettevõtetel on selleks ressurssi, kuid see sõltub krediiditingimustest. Ehkki euribor on ka tuleval aastal madal, lisandub sellele üsna suur pangamarginaal ning see ei tähenda, et laenuraha oleks kättesaadav ja odav," märkis Vähi vabandades, et tema prognoos ettevõtjale nii pessimistlik on.

Vähi selgitas, et ta on majandusele juba kahel korral rasket aastat prognoosinud ning mõlemal korral nii läkski. 2010 oleks selles reas juba kolmas kriisiaasta.
 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. January 2010, 16:36
Otsi:

Ava täpsem otsing