Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Hansapanga osakonnajuhi peadpööritav edu Venemaal

    Endine Hansapanga osakonnajuht Indrek Gusev on paari aastaga Venemaal teeninud ligi sada miljonit krooni, millega tõuseb Äripäeva rikaste edetabelisse.

    Äripäeva küsimus tähtajaliste hoiustena intresse koguva ligi saja miljoni kohta tuleb talle uudisena. "Olen muidugi üllatunud sellisest huvist minu tagasihoidliku isiku vastu," ütleb ta.
    Äriregistri andmeil on kunagine pankur seotud kolme firmaga. Lisaks on Gusev Austrias registreeritud valdusfirma Krutrade AG nõukogu liige. Ettevõte vahendab Vene söetööstushiiu Kuzbassrazrezugol toodangut eri riikidesse. Krutrade on ka Muuga söeterminali omanik ja peamisi partnereid.
    Luksuskorter rannahoones
    Gusevile kuuluv Barolo Finants tegeleb investeerimisega võlakirjadesse ning finants- ja juhtimisalase nõustamisega. Mullu oli firma müügitulu 40 miljonit krooni, mis tuli finantsteenuste osutamisest Venemaal. 2008 oli müügitulu 53,3 miljonit, kokku on firmal varasid enam kui saja miljoni eest, sellest ligi 79 miljonit krooni on sularaha. Kasuminumbrid on muljetavaldavad, 2008. aastal oli ettevõtte kasum ligi 60 miljonit, mullu 43 miljonit ehk rohkem kui käive.
    Barolo Finants soetas mullu ühe Eesti eksklusiivsema korteri Pirita rannahoones. Kinnistusregistri järgi on firma nimel 360ruutmeetrine ja 15,8 miljonit maksnud apartement.
    Majandusaasta aruandes seisab, et ettevõtte ei ostnud korterit firma tegevuse tarbeks ega kasumi teenimiseks.
    Gusevi sõnul arendab Barolo Finants põhitegevust Eestist väljas. "Kui firma on osalenud mõnes siinses investeeringus, siis vaid seetõttu, et siinne turuolukord on soodne. Ka teie mainitud äritegevust tuleb käsitleda lihtsalt investeeringutena, mis ei moodusta firma tegevusest suurt ega strateegiliselt tähtsat osa," selgitab ta.
    Mis puudutab Gusevit ennast, siis töötab ta enda sõnul praegu Krutrade AG nõukogu liikmena. Ta kinnitab, et osalust Krutrade'is tal pole.
    "Tegelen praegu nõustamisega väljaspool Eestit ning põhilised tegevusalad on ettevõtete finantside planeerimine ja mergers & acquisitions (ühinemised ja ülevõtmised - toim). Kui lubate, siis jätaksin kommenteerimata sissetulekut puudutavad küsimused, kuna pole kunagi soovinud isiklikke teemasid avalikkuses või avalikult eksponeerida," räägib Gusev.
    Venemaal kümneid miljoneid teeniv Gusev on osanik ka Supergate OÜs, mille teine osanik on endine Ladade müüja Sandu Huban. Tänavu märtsis ostis Supergate enampakkumiselt endise Fakto Auto juba mõnda aega tondilossina seisnud kinnistu Pirita teel. Tehingu summa oli 20 miljonit krooni, varem oli kohtutäitur selle eest küsinud kaks korda enam.
    Fakto tondiloss saab korda
    "Täpseid plaane on vara avaldada, kuid nii palju võib öelda, et kuna see plats on linnapildi seisukohast väärtuslikus kohas, kavatseme selle korda teha," ütleb Gusev.
    Nagu Barolo Finants, tegeleb ka Supergate finantsteenuste osutamisega Venemaal. Ettevõtte käive ulatus 2008. aastal 4,5 miljoni kroonini, puhaskasum oli samuti 4,5 miljonit.
    Supergate soetas 2008. aastal vahtpolüstüreenist soojusisolatsioonplaatide tootja Estplast Tootmine OÜ, mis turustab toodangut ka välismaal.
    Kolmas firma, mille juhatusse Gusev kuulub, on Charboun Invest, mis ostis paar aastat tagasi Coal Ternimali aktsiad ja on Muugal asuva söeterminali omanik. Ettevõte on registreeritud Kohtla-Järvele Kauba tänav 4, mis kuulub Oliver Vainola ettevõttele Masu Holding. Vainola oli kuni tänavu maini üks osanik Meelis Laole kuuluvas firmas ML Investments Group.
    Charboun Investi asutaja oli Maksim Liksutov, omanikeks olid kunagi Liksutov ja Transgroup Invest (omanikud Liksutov ja Sergei Glinka). Praegu on ettevõtte omanik Küprosele registreeritud Krutrade AG.
    Salapärane äripartner
    Äripäev üritas saada kommentaari ka Fakto Auto kinnistu ostnud firma Supergate kaasosanikult Sandu Hubanilt, kuid tulemusteta.
    Sekretärid, kes tema osalusega firmade telefone vastu võtsid, ei teadnud temast midagi, ka ei pidavat ta kunagi ettevõttes kohal käima. Teda teadvad inimesed ütlesid, et pole Hubani juba poolteist aastat näinud.
    Praegu on ta äriregistri andmeil seotud vähemalt kümne ettevõttega.
    Kirju minevikuga Sandu Huban, hüüdnimega Sandaal ja endise nimega Aleksandr Guban on avalikkuse eest kiivalt varju hoidnud juba aastaid.
    Hubani äri algas 1990ndatel Ladade müügiga, hiljem tulid kütuseäri Favora tanklaketis ja transiidiäri. 2000. aastal anti talle vaatamata kapo vastuseisust Eesti kodakondsus. 2004 lõpetas ta põllumajandusülikooli loomaarsti erialal. Aastaid tagasi oli tal 1500pealine seakasvatus, kuid see läks likvideerimisele. Huban on Tartu hokiklubi Välk 494 üks kauaaegsemaid rahastajaid.
    2005. aastal kirjutas Äripäev, et Hubani auto-, kütuse- ja kinnisvaraäridest moodustatud firmade võrgustiku käive ulatub ligi miljardi kroonini.
    KommentaaridMäletan teda hästi, sest ta oli mu kolleeg. Ta tegeles põhiliselt laenudega, ta oli spetsialiseerunud transiidile ja idapoolsetele klientidele. Hansapangas tegutses ta edukalt.
    Rain Lõhmus, Hansapanga asutaja
    See on inimese puhul loomulik karjäär, ma arvan, et ta tegi õige valiku. Tunnen Gusevi saavutuste üle siirast rõõmu.
    Aivar Rehe, endine Hansapanga riskidirektor
    Tunnen ja mäletan teda hästi, sest ta oli minu ammune kolleeg Hansapangas. Tema puhul oli suhtehalduse joon väga hästi paigas, tal oli korrektne ärile suunatud vaade. Samas ei unustanud ta ära ka riskijuhtimise olulist vaadet. Ta oli oma kaubanduse ja finantseerimisega tegelevas üksuses kindlasti liider.
    Kui inimene on nupukas ja aktiivne, on tal kõik võimalused karjääriks.
    Tema firma majandusnäitajate puhul on tegu selgelt positiivse tulemiga. Äris siniste silmade eest ei maksta, seal taga on väga hea töö.
    Jüri Mõis, Hansapanga asutajaTean Indrekut väga hästi. Pärast Hansapanga aega kasutasime tema abi transiidiäris. Indrek oli nii-öelda oma mees Moskvas. Ta oli abiks nii kontaktide loomisel kui ka muus, oli ta ju pangas pangatugi trader'itele (kauplejatele).
    Ärge seda sadat miljonit krooni üleliia tõsiselt ka võtke, nagu ka rikaste edetabelit. Me ei tea ju, kuid suured on ettevõtte kohustused ja likviidsus.
    Indrek on väga tubli poiss. Sisemiselt ja väliselt korrektne ning see on Vene ärikeskkonnas kindlasti võluv. Ma ei imesta tema edu üle Venemaal. Ta on äärmiselt meeldiv inimene nii äris kui ka elus.
    taustKrutrade AG, kellele kuulub Venemaal Kuzbassrazrezugol ning kel on söe kaevandamise litsents 11 Vene maardlas, peetakse Venemaa suuruselt teiseks kivisöetootjaks ja esimeseks ekspordimahult. Aastas eksporditakse 25-27 miljonit tonni Kuzbassi sütt.
    Krutrade AG ajab suurejoonelist äri
    2008 oli Krutrade'i müügitulu krooni 23,5 miljardit krooni, dividende maksti omanikele 307 miljonit krooni.Kuzbassrazrezugoli omanikestruktuur on keeruline. Investeerimispanga Broker Credit Service andmetel kuulub ligi 85% aktsiatest firmade Kuzbasstrans, Riostal ja Coal Holdings and Assets Ltd kaudu Iskander Makhmudovile ja Andrey Bokarevile. Samas omab Kuzbassrezugol ise osalust ettevõtetes Krutrade ja Kuzbasstrans, vastavalt 13,7% ja 13,4%.Austria majandusajalehed on kirjutanud, et Viin on Vene söehiiglase sõlmpunkt, sest just seal asub Krutrade AG peakontor.UGMK-Holding suuromanik Makhmudov kontrollib 35-40% Vene vasetoodangust. Ta on ka ettevõtte Transmashholding aktsionär, mis on Venemaa suurim vedurite ja raudteeseadmete tootja ning mille peamine partner on riigile kuuluv Vene Raudteed ja Prantsuse masinatööstuse gigant Alstom.Makhmudov kuulub ajakirja Forbes hinnangul Venemaa 15 rikkaima inimese hulka, maailma rikkaimate ärimeeste seas on tal 80. koht. Tema varandust hinnatakse 8,5 miljardile dollarile.Makhmudov on otsapidi seotud ka Eestiga. Nimelt Muuga söeterminali rajanud Transgroupi asutajaks peetakse just Makhmudovi ja Balti riikide suurimat transiidiettevõtet WorldWide Invest, mida juhivad Liksutov ja Glinka.Transgroup Invest omanikud Sergei Glinka ja Maksim Liksutov olid mullu Venemaa rikaste TOPis 1,82 miljardi kroonise varandusega 184. kohal.
     
     
     
  • Hetkel kuum
Ain Kivisaar: kolm soovitust uuele linnavõimule
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA turuindeksid lõpetasid nädala korraliku tõusuga
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Uus tehnoloogia hirmutab? Madalal rippuvad digiõunad toovad kiire võidu
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.