15. juuni 2010 kell 4:07

Veolia tegi plaatinatehingu dividendilehmaga

Kuigi prantslaste Veolia ostis osaluse Tallinna Vee aktsiapakki kontrollivas firmas, ei kavatse Tallinn enda osalust Veoliale müüa.

Veolia Water tegi nädalavahetusel tõelise plaatinatehingu. Ettevõtete paketi, mille United Utilities maha müüs, kõige kasumlik firma on kahtlemata Tallinna Vesi.

Kui näiteks Bulgaaria pealinnas tegutsev Sofiyska Voda puhaskasumi marginaal oli 10,3%, siis Tallinna Vesi teenis 340 miljonit krooni kasumit, kergitades seda aastaga 15% ja puhaskasumi marginaal oli seejuures tervenisti 44%.

Lepinguni jõuti laupäeval

Eile omavahel kohtunud Tallinna Vee juht Ian Plenderleith ning ettevõtte nõukogu liige ja ühtlasi United Utilitiese esindaja Les Bell informeerisid Tallinna abilinnapead ja Tallinna Vee nõukogu liiget Deniss Boroditši veefirma omanikuvahetusest.

"Kohtusime enne kella üheksat. Nad selgitasid, miks United Utilities otsustas Veolia Waterile osaluse Tallinna Vees müüa. See oli kontserni strateegiline otsus. Müüdi paketti ehk peale osaluse ASis Tallinna Vesi omavas äriühingus ka osalused kõikides teistes Euroopa, Austraalia ja Aasia äriühingutes. Sellest, kui palju konkreetselt Tallinna Vesi maksis, juttu ei olnud," rääkis Boroditš Äripäevale.

Ta lisas, et United Utilitiese esindajate sõnul jõuti kahe firma vahel lepinguni laupäeva õhtul.

Boroditš ei vastanud küsimusele, kas Tallinna linna ja Tallinna Vee vahel sõlmitud lepingud kehtivad ka pärast omanikuvahetust samamoodi edasi. "Eks see küsimus on meie juristidele, kuid kindlasti uue strateegilise investoriga peab kohtuma ja tuttavaks saama," märkis ta. Pärast seda saab abilinnapea sõnul ka rääkida, kas, mis ja kuidas muutub. Kui üldse muutub.

Linn osalust müüa ei taha

Kui Veolia Water teeb Tallinna linnale ettepaneku müüa omavalitsuse 34%-line osalus, siis linn aktsiaid võõrandada ei plaani. Praegune linnavõim aktsiamüüki ei toeta, nagu ei toetanud ka omaaegset erastamist, mille tulemusena United Utilities osaluse sai. "Tallinna linna huvi ei ole veefirmas osalusest loobuda. Strateegilises ettevõttes, nagu AS Tallinna Vesi on, peab ka Tallinna linn osanik olema. See tehing ei toimuks isegi siis, kui pakkumine oleks väga hea. Praeguse linnavalitsuse ajal strateegiliselt olulist firmat ei erastata," lubas Boroditš.

Tallinna Vee ükski esindaja küsimustele vastama ei soostunud. Ettevõtte pressiesindaja Priit Koff vabandas, et ostu-müügitehingust saavad rääkida ainult omanikud. "Tegevjuhtkond töötab edasi. Kas ja millal see välja vahetatakse, ei ole teada. Meie jaoks ei muutu esialgu midagi. Tallinna linnaga sõlmitud teenusleping on jätkuvalt jõus," lisas ta.

Äripäev pöördus küsimustega ka Veolia Wateri ja United Utilitiese peakorterisse, kuid eile britid ega prantslased tehingut ei selgitanud.

Analüütikud aktsia hinnale mõju ei näe

Swedbanki analüütiku Pavel Lupandini sõnul ei ole selle tehingu peategelane Tallinna Vesi, vaid United Utilities, kes järgib oma uut strateegiat Suurbritannia regulatsioonipiiridest väljapoole jääva äritegevuse vähendamisega.

"See kava on avalikult teada olnud juba mõnda aega ega peaks seetõttu olema suur üllatus. On võimatu praegu hinnata, kui kõrgelt aktsiaosalust Tallinna Vees hinnati, sest see avaldaks, kas tehing viidi läbi allahindlusega, et kompenseerida tariifimuutustega seotud riske," märkis ta.

Veolia on üks suuremaid vee-ettevõtteid maailmas, kel kindlasti on analüütiku meelest ka potentsiaali Tallinna Vett edasi arendada.

"Selles mõttes võiks seda tehingut võtta kui positiivset arengut ettevõtte jaoks," lisas Lupandin.

Tema sõnul tehti tariifimuutuse kokkulepe United Utilities (Tallinna Vesi) BVga ja Tallinna Vett jääb endiselt kontrollima sama ettevõte, seega on ebatõenäoline, et kokkuleppes United Utilities (Tallinna Vesi) BVga mingeid muudatusi tehakse. "Meie arvates jäävad tariifivaidluse lahenduseni õhku varasemad poliitilised ja regulatiivsed riskid," sõnas Lupandin.

LHV analüütik Kristo Oidermaa ei oota tehingust Tallinna Vee aktsia hinnale olulist mõju, kuna pole teada, mis hinnaga täpselt United Utilities oma osaluse veefirmas müüs. "United Utilitiese osaluse omandanud Veolia kontsern on tuntud suurfirma pikaajalise ajalooga kommunaalteenuste valdkonnast ning seega sama arvestatav strateegiline partner ettevõttele," märkis ta.

Tallinna Vesi on United Utilitiesele olnud analüütiku sõnul kasumlik investeering viimaste aastate kasumite ja dividendide valguses.

Samas võivad riskid seoses regulatsioonidega märkimisväärselt ettevõtte kasumlikust lähiajal mõjutada.

"Kuid Tallinna Vesi moodustas vaid ühe osa Veolia omandatud vee-ettevõtete grupist ning seetõttu ei pruugi regulatsioonide võimalik muutus just müügi põhjus olla," sõnas Oidermaa.

MIS ON MIS

Veolia Water

• on üks maailma suuremaid vee-ettevõtteid. Firma tegutseb 66 riigis, kõigil mandritel, v.a Antarktika.

• Mullu teenis ettevõtte 12,56 miljardit eurot kasumit. Eelmisel aastal varustas ettevõte veega 95 miljonit inimest.

• Firma hingekirjas on 95 789 töötajat. Veolia Water on sõlminud üle 4500 veevarustuse lepingu üle maailma.

• Baltimaades kuuluvad Veolia kontserni lisaks prügifirmadele ka Eestis tegutsevad ettevõtted Eraküte ja Tallinna Küte.

PANE TÄHELE

Miks brittidele Tallinna veeäri enam ei meeldinud?

• Õiguskantsler Indrek Teder asus seisukohale, et Tallinna linnavalitsus pole Tallinna Vee teenuste hindade kehtestamisel järginud ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni seadust. Linnavalitsus ei ole välja selgitanud Tallinna Vee tegelikke kulusid ja seetõttu ei ole reaalselt hinnanud ka nende kulude põhjendatust. Tederi hinnangul maksavad tallinlased vee eest tegelikust kuni kaks korda kõrgemat hinda. Tallinn temaga ei nõustunud. Kui riigikohus annab Tederile õiguse, võib Tallinna Vesi 40-60%-lise puhaskasumi marginaali tulevikus unustada.

• Riigikogus ootab teist lugemist monopolidele hinnapiirangute kehtestamise seaduse eelnõu. Selle eesmärk on muuta kaugkütteseadust, ühisveevärgi- ja kanalisatsiooniseadust ning karistusseadustikku nii, et universaalteenust pakkuvate ja turgu valitsevate ettevõtete hinnakujunduses oleks tagatud parem tarbijate kaitse. Vajadusel võib riik sekkuda nende hinnakujundusse.

 

Autor: Väinu Rozental, Kadri Paas

Hetkel kuum