• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Islandi ekspeaminister kohtu alla majanduse kraavi ajamise eest

  Islandi ekspeaminister Geir Haarde läheb kohtu alla, et anda vastust riigis toimunud pangakriisi üle kaks aastat tagasi.

  Parlament hääletas eile napi häälteenamusega selle poolt, et peaminister peab kuritahtliku hooletuse eest kohtu alla minema. Otsus tuli peale nädala kestnud ägedaid debatte, kus vaieldi selle üle, kas poliitikud peaksid kriisi eest kandma kriminaalkaristust või mitte. Kohtust pääsesid endine välisminister ning majandus- ja rahandusminister.
  Tegemist on esimese konkreetse poliitikuid vastutusele võtva sammuga pärast 2008 toimunud pangakriisi ja majanduse kokkuvarisemist Islandil. Süüdistused peaministrile põhinevad parlamendikomisjoni poolt koostatud „tõe raportil“, mis süüdistab poliitilisi liidreid massiivses ettevaatamatuses ja hooletuses ning nõrgas järelevalves pangasektori üle.
  Haarde oli peaminister aastatel 2006-2009, seega ajal, mil Islandi pangad ajasid agressiivset ekspansioonipoliitikat kuni selleni välja et nende aktivad olid 10 korda suuremad riigi SKP-st. Islandlased on seisukohal, et peaminister oleks saanud finantssektori kokkuvarisemise oma tegevusega ära hoida.
  Islandi kolm suuremat panka pankrotistusid 2008 aasta lõpul, pärandades saareriigi 320 000-lisele elanikkonnale miljarditesse dollaritesse ulatuva võlakoorma. Island üritab end nüüd Rahvusvahelise Valuutafondi ja Skandinaaviariikide abiga retsessioonist välja tuua.
  Autor: Katri Soe-Surén
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Mart Parind: Brexit tähendab Brexitit. Kõigile. Ka juriidiliselt Prantsusmaal elav britt jäi mõlemas riigis valimisõiguseta
Mõnikord on vaja, et õiguslikult ilmne kinnitataks üle ka kohtus. Just nii juhtus 9. juunil, kui Euroopa Kohus pidi nentima, et pärast Brexitit ei laiene Euroopa Liidu kodanike õigused enam Ühendkuningriigi kodanikele, ole sa kes tahes, kirjutab Advokaadibüroo NOVE nõunik ja Euroopa õiguse valdkonna juht Mart Parind.
Mõnikord on vaja, et õiguslikult ilmne kinnitataks üle ka kohtus. Just nii juhtus 9. juunil, kui Euroopa Kohus pidi nentima, et pärast Brexitit ei laiene Euroopa Liidu kodanike õigused enam Ühendkuningriigi kodanikele, ole sa kes tahes, kirjutab Advokaadibüroo NOVE nõunik ja Euroopa õiguse valdkonna juht Mart Parind.
Minu idud üllatavad järjest tugevamate tulemustega
Siiani tugevas miinuses olevad investeeringud Funderbeamis on näidanud viimastel kuudel rekordilisi tulemusi, kuid osaku hinda ei ole need suutnud mõjutada.
Siiani tugevas miinuses olevad investeeringud Funderbeamis on näidanud viimastel kuudel rekordilisi tulemusi, kuid osaku hinda ei ole need suutnud mõjutada.
Sõõrumaa meelitas enda juurde ühe Wise'i finantsjuhi
Eesti päritolu finants-startupi Wise Aasia ja Lähis-Ida piirkonna finantsjuht Nataliya Gavrylova hakkab edaspidi arendama Urmas Sõõrumaale kuuluvat Foruse platvormimajandust.
Eesti päritolu finants-startupi Wise Aasia ja Lähis-Ida piirkonna finantsjuht Nataliya Gavrylova hakkab edaspidi arendama Urmas Sõõrumaale kuuluvat Foruse platvormimajandust.
Kohus lükkas mereplaneeringu vaidlustuse tagasi
Aastaid kestnud mereala planeeringu kehtestamise nurjata ähvardanud vaidlustus suurt mõju avaldada ei suutnud, sest kohus lükkas selle tagasi.
Aastaid kestnud mereala planeeringu kehtestamise nurjata ähvardanud vaidlustus suurt mõju avaldada ei suutnud, sest kohus lükkas selle tagasi.
Arstiõppesse pürgijaid jäi selgelt vähemaks
Võrreldes varasemaga on tänavu selgelt vähem neid, kes tahavad õppida arstiks, selgitas Tartu Ülikooli vastuvõtutalituse juhataja Tuuli Kaldma.
Võrreldes varasemaga on tänavu selgelt vähem neid, kes tahavad õppida arstiks, selgitas Tartu Ülikooli vastuvõtutalituse juhataja Tuuli Kaldma.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.