• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kriis on kärpinud ka Nobeli preemiafondi

  Sel aastal saavad Nobeli preemia laureaadid viimase kümne aasta väikseima auhinnaraha.

  Kõigi kuue preemia hind, mis sel nädalal Stockholmis välja kuulutatakse, on küll jätkuvalt kümme miljonit Rootsi krooni, kuid ühtlasi on see madalaim inflatsioonikordistiga korrigeeritud summa alates aastast 1999.
  Fond on 2008. aasta majanduskriisi tõttu kaotanud oma väärtusest 22,3 protsenti. Läinud aasta lõpuks oli fondi väärtus 3,11 miljardit Rootsi krooni, mis on kolmandiku võrra väiksem kui buumi tipus kümme aastat varem, kirjutab Bloomberg.
  Fondi tegevdirektor Michael Sohlman ütles siiski, et fond on heas seisus ning Nobeli pärandit on aja jooksul peaaegu et kahekordistatud. Sohlman lisas, et tänu krooni kallinemisele on tõusnud ka selle väärtus näiteks naelsterlingi suhtes. Viimane on hea uudis sel nädalal väljakuulutatud preemiasaajatele, kes kõik elavad ja töötavad Suurbritannias – Robert Edwards, Andre Geim ja Konstantin Novoselov.
  Fond investeerib Rootsi töösturi ja dünamiidi leiutaja Alfred Nobeli pärandit rahvusvahelistel  börsidel üle maailma. Sohlmani sõnul on kriisi alguset peale tehtud investeeringutes teatud korrektiive, muuhulgas on suurendatud indeksiga seotud investeeringute osakaalu.
  Autor: Katri Soe-Surén
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Egle Heinsar: edukas Eesti algab vaesteta ühiskonnast – 220 eurot kuus kõige haavatavamatele
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tallinna börs pani nädalale rohelise punkti
Kõik kolm Balti börsi lõpetasid nädala plusspoolel; enim tõusis Tallinna indeks.
Kõik kolm Balti börsi lõpetasid nädala plusspoolel; enim tõusis Tallinna indeks.
Tahe Outdoors suurendas kahjumit
Spordivarustuse tootja Tahe Outdoors kasvatas läinud aastal küll käivet, ent samas paisus ka kahjum.
Spordivarustuse tootja Tahe Outdoors kasvatas läinud aastal küll käivet, ent samas paisus ka kahjum.
20 aastat Elisat juhtinud Sami Seppänen lahkub ametist Lisatud Seppäneni kommentaar!
Elisa Eesti AS tegevjuhi ja juhatuse esimehena alustas 1. detsembril 2021 Andrus Hiiepuu. Teatepulga andis Hiiepuule üle Sami Seppänen, kes on Elisat juhtinud üle 20 aasta.
Elisa Eesti AS tegevjuhi ja juhatuse esimehena alustas 1. detsembril 2021 Andrus Hiiepuu. Teatepulga andis Hiiepuule üle Sami Seppänen, kes on Elisat juhtinud üle 20 aasta.