6. oktoober 2010 kell 10:41

Kriis on kärpinud ka Nobeli preemiafondi

Sel aastal saavad Nobeli preemia laureaadid viimase kümne aasta väikseima auhinnaraha.

Kõigi kuue preemia hind, mis sel nädalal Stockholmis välja kuulutatakse, on küll jätkuvalt kümme miljonit Rootsi krooni, kuid ühtlasi on see madalaim inflatsioonikordistiga korrigeeritud summa alates aastast 1999.

Fond on 2008. aasta majanduskriisi tõttu kaotanud oma väärtusest 22,3 protsenti. Läinud aasta lõpuks oli fondi väärtus 3,11 miljardit Rootsi krooni, mis on kolmandiku võrra väiksem kui buumi tipus kümme aastat varem, kirjutab Bloomberg.

Fondi tegevdirektor Michael Sohlman ütles siiski, et fond on heas seisus ning Nobeli pärandit on aja jooksul peaaegu et kahekordistatud. Sohlman lisas, et tänu krooni kallinemisele on tõusnud ka selle väärtus näiteks naelsterlingi suhtes. Viimane on hea uudis sel nädalal väljakuulutatud preemiasaajatele, kes kõik elavad ja töötavad Suurbritannias – Robert Edwards, Andre Geim ja Konstantin Novoselov.

Fond investeerib Rootsi töösturi ja dünamiidi leiutaja Alfred Nobeli pärandit rahvusvahelistel  börsidel üle maailma. Sohlmani sõnul on kriisi alguset peale tehtud investeeringutes teatud korrektiive, muuhulgas on suurendatud indeksiga seotud investeeringute osakaalu.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum