Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Reformierakond: vähendame taastuvenergia toetusi Partsist rohkem

  Reformierakonna teatel soovivad nad alandada taastuvenergia toetusi rohkem, kui seda pakub Juhan Partsi juhitav majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

  Reformierakonna fraktsiooni esimehe Peep Aru sõnul on nende ettepaneku erinevus selge ja töötav mehhanism, mis vähendab tulevikus tarbija elektri ja toasooja arvet. "Partsi skeem võib tõsta tarbijatele hindu ja sellega me nõus olla ei saanud, seetõttu pakkusime välja uue plaani, mis alandaks taastuvenergia toetusi uutele investeeringutele liigiti 42–212 protsenti ehk viiks nad tagasi tasemele, mida pakkus valitsus 2007. aastal," rääkis ta.
  Aru sõnul looks see selge keskkonna ettevõtlusele investeeringute tegemiseks. "Mõlema valitsuspartneri seisukoht on, et taastuvenergiatoetused on ebamõistlikult kõrged ning ühiselt tuleb leida lahedus nende vähendamiseks, mis ei rikuks õiguskindluse printsiipi," lisas ta.
  Reformierakond andis täna oma partneritele IRList üle kolmesammulise plaani, mis peaks alandama elektri ja toasooja hinda. Plaan viib tulevikus gaasi müügis mitme pakkuja tekkimiseni, mis surub gaasi hind alla.
  "Täna on Eesti sisulises sõltuvuses Vene gaasist ja Vene Föderatsiooni eelarve suurtäitjast – Gazpromist. Reformierakonna poolt täna üle antud eelnõu lahendab olukorra, kus gaasi põhivõrgu omanik ei ole huvitatud hinnakonkurentsist ja erinevatest pakkujatest – see on aga tarbijate jaoks parim viis hinda odavamaks suruda," ütles Peep Aru.
  Lisaks tegi Reformierakond valitsusele ettepaneku põhjalikult üle vaadata ning riigikogu fraktsioonidele tutvustada Eesti Energia investeeringute põhimõtted, et vältida hinnatõuse.
  "Halva uudisena tulnud hinnatõusu taotlusest on osa mõeldud tegevuskulude ja palkade tõstmiseks. Palgad riigisektoris ei tõuse, niisamuti ei saa Eesti suurim monopol Eesti Energia meie hinnangul seda lubada. Ka konkurentsiamet on sellele viidanud, et ajal kui kõik teised kärbivad kulusid, ei saa Eesti Energia käituda vastupidiselt," sõnas riigikogu majanduskomisjoni esimees Urmas Klaas.
  "Samuti kavatseme üle vaadata Eesti Energia investeerimisprogrammi, et tagada Eesti energiajulgeolek tulevikus ning elektri ning toasooja stabiilselt parim hind tarbijatele," lisas ta.
  Klaasi sõnul sõltub Eesti elektri hind 95% Eesti Energiast ja vaid 5% ulatuses taastuvenergia tasudest, tähelepanu on aga kulutatud vastupidi. "Terve mõistusega asjale lähenedes on ju selge, et tegeleda tuleb tarbijate jaoks ka rahaliselt olulisema küsimusega – sealt on tarbijal oluliselt rohkem rahaliselt võita," märkis ta.
  Riigikogu kinnitas 2007. a veebruaris kõik taastuvenergia ostuhinnad ja toetused valitsuse pakutust 34 sendi võrra kõrgemal tasemel kilovatt-tunni kohta. See tähendas ostuhinna tõstmist taastuvatest energiaallikatest toodetud elektrile 42 protsendi võrra 81 sendilt 115 sendile, tõhusa koostootmise käigus toodetud elektrienergiale 72 protsendi võrra 47 sendilt 81 sendile ning toetuse tõstmist taastuvatest energiaallikatest toodetud elektrile 68 protsendi võrra 50 sendilt 84 sendile ja koostootmise käigus toodetud elektrile 212 protsendi võrra 16 sendilt 50 sendile.
 • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Raivo Vare Ukraina sõja majandusblogi: USA abipakett – kaua tehtud, aga kas ka kaunikene?
Pikalt viibinud USA abipakett Ukrainale koos teiste riikide osutatava abiga peaks ukrainlastel aitama aasta lõpuni sõjaliselt vastu pidada, kuid järgmise aastaga on seis segane, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi 35. sissekandes.
Pikalt viibinud USA abipakett Ukrainale koos teiste riikide osutatava abiga peaks ukrainlastel aitama aasta lõpuni sõjaliselt vastu pidada, kuid järgmise aastaga on seis segane, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi 35. sissekandes.
Hoolimata Boeingu äparduste jadast jäävad investorid lennukitootjale truuks
Ehkki Boeing on üle elanud mitmeid õnnetusi ning süüdistusi, jätkub lennukitootjal Wall Streetil üllatavaid palju toetajaid, kirjutab Bloomberg.
Ehkki Boeing on üle elanud mitmeid õnnetusi ning süüdistusi, jätkub lennukitootjal Wall Streetil üllatavaid palju toetajaid, kirjutab Bloomberg.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Tööle marsivad kartmatud noored: lööks jalaga ukse lahti, 3000 eurot või mitte midagi Vana tööstus peletab, kaitsetööstus meelitab
„Sõprade ees oleks see veits flex ka, et saan neli kilo,“ ütleb inseneritudeng Kristjan Taimla. Palgast rääkimine ei ole noorte jaoks tabu, Z-põlvkond arutab seda teemat lõdvalt.
„Sõprade ees oleks see veits flex ka, et saan neli kilo,“ ütleb inseneritudeng Kristjan Taimla. Palgast rääkimine ei ole noorte jaoks tabu, Z-põlvkond arutab seda teemat lõdvalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
General Motorsi esimene kvartal ületas kõiki prognoose
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Viimased päevad jooksevad kahele maksusoodustusele
Aprilli lõpuks tuleb ära esitada tuludeklaratsioon, mis tähendab ka viimast võimalust saada kahte maksusoodustust. Järgmisest aastast neid soodustusi enam ei saa.
Aprilli lõpuks tuleb ära esitada tuludeklaratsioon, mis tähendab ka viimast võimalust saada kahte maksusoodustust. Järgmisest aastast neid soodustusi enam ei saa.
Raadiohommikus: pangad, linnaruum ja kodude renoveerimine
Äripäeva raadio teisipäevases hommikuprogrammis vaatame otsa LHV tulemustele, uurime investeerimisstrateegiate ning eramajade renoveerimise kohta ning kommenteerime linnaplaneerimise küsimusi.
Äripäeva raadio teisipäevases hommikuprogrammis vaatame otsa LHV tulemustele, uurime investeerimisstrateegiate ning eramajade renoveerimise kohta ning kommenteerime linnaplaneerimise küsimusi.