Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kättemaks maitseb mõrult

  Kättemaks on tihtilugu irratsionaalne ja kääriv mädapaise, mis leiab tavaliselt oma lahenduse lõhkemises. Ei ole võimalik kaardistada kas, millal ja millistel juhtudel sellised ohtlikud paised tekivad - nad on ettearvamatud. Milliseid erinägusid ühel kättemaksul olla võib, seda üritabki kunstihoone näitus kajastada.
  Kirke Kangro annab kättemaksule ühiskonnas lausa fundamentaalse tähtsuse: "Maailm ilma kättemaksuta oleks teistsugune. Kättemaksuta oleks meil teistsugune ajalugu, teistsugune kirjandus, isegi teistsugune arhitektuur. Olemata oleks suur hulk põnevat loomingut, aga ka rohked ühiskondlikud vägivallaaktid."
  Verd ja vägivalda kunstihoone näitusel siiski ei näe. See on täiesti vaadatav ka nõrganärvilistele. Kuid just nõrk närv või õigemini närvi puudumine on see, millest osas töödes vajaka jääb.
  Näitusel võidutsevad seekord selgelt Eesti kunstnikud, mida on ainult tore tõdeda. Teiste seas on Neeme Külm, Marco Laimre ja Rene Reinumäe. Marko Mäetammelt on väljas koguni kolm tööd.
  Taavi Piibemanni fotoseeria "Are you talkin' to me?" (2010) kujutab endast läbi auto esiklaasi tehtud fotosid. Nimelt tundub, et Piibemann on käinud luuramas Öise Vahtkonna sümboolikaga sõidukeid. Tahavaatepeegli küljes ripuvad poksikindad, Vene lipp ja musta-oranžitriibuline Georgi lint. Ilmselt ei anna Piibemann siin hinnangut kummalegi poolele, vaid kaevab välja pinnase all pulbitsevaid mädapaiseid, mida ei ole suudetud kõigile vastuvõetavalt ära lahendada ja mille olemasolu ees silm kinni pigistatakse.
  Teiste seast paistab välja ka Andrus Lauringsoni "Rahukõnelused" (2010). Kaks iMaci on pandud omavahel suhtlema, kuid nende kommunikatsioon on täielikult läbi kukkunud. Üks ekraan esitab pidevalt teksti genotsiidist ning teine arvuti räägib vastu banaalsetest asjadest, küsides näiteks kas kaaslane Michael Jacksoni lugu kuulis. Üks räägib aiast ja teine aiaaugust, nagu see kipub tihti inimestevahelises suhtluses olema, kui teemaks on keerulised küsimused.
  Liina Siibi töö "Kättemaksukoht" räägib isiklikust ja seejuures pimedast kättemaksust. Fotodetektiivina on ta rekonstrueerinud nelja Eesti ajakirjanduses kajastatud sarimõrva sündmuste jada. Ta ei näita inimesi, vaid paiku ja detaile, üritades taastada mõrvari teekonda. Kõigil kuritegudel on üks korduv liin: mees, abikaasa, elukaaslane tapab oma naise, ekskallima, lapsed.
  Autor: Ragne Nukk
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Ökonomist: kiire hinnatõus on hakanud tarbimist piirama
Vahe hindade ja sissetulekute vahel käriseb järjest suuremaks, kirjutab Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Vahe hindade ja sissetulekute vahel käriseb järjest suuremaks, kirjutab Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Keskpanga protokoll rahustas USA aktsiaturud kergelt kerkima
Täna avaldatud Föderaalreservi viimase istungi protokollist nähtub, et Ühendriikide keskpank kavatseb inflatsiooniga vihast võitlust jätkata – see rahustas aktsiaturge niivõrd, et nood sulgusid kerges plussis.
Täna avaldatud Föderaalreservi viimase istungi protokollist nähtub, et Ühendriikide keskpank kavatseb inflatsiooniga vihast võitlust jätkata – see rahustas aktsiaturge niivõrd, et nood sulgusid kerges plussis.
Nelja Eesti juhi teed tippu - kriisiloits, ettemääratus ja õpetaja võimendus
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Riigikogu ratifitseeris Soome ja Rootsi ühinemise NATOga
Riigikogu võttis erakorralisel istungjärgul vastu seaduse, millega kiitis heaks Soome ja Rootsi ühinemist käsitlevad Põhja-Atlandi lepingu protokollid.
Riigikogu võttis erakorralisel istungjärgul vastu seaduse, millega kiitis heaks Soome ja Rootsi ühinemist käsitlevad Põhja-Atlandi lepingu protokollid.
Soome landitootja koondab Pärnus 35 töötajat Sõda ja sanktsioonid tekitavad ebakindlust
Landitootja Rapala Eesti AS, mis kuulub Helsingi börsil noteeritud Rapala kontserni, koondab töötukassa andmetel 35 inimest.
Landitootja Rapala Eesti AS, mis kuulub Helsingi börsil noteeritud Rapala kontserni, koondab töötukassa andmetel 35 inimest.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.