Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kättemaks maitseb mõrult

  Kättemaks on tihtilugu irratsionaalne ja kääriv mädapaise, mis leiab tavaliselt oma lahenduse lõhkemises. Ei ole võimalik kaardistada kas, millal ja millistel juhtudel sellised ohtlikud paised tekivad - nad on ettearvamatud. Milliseid erinägusid ühel kättemaksul olla võib, seda üritabki kunstihoone näitus kajastada.
  Kirke Kangro annab kättemaksule ühiskonnas lausa fundamentaalse tähtsuse: "Maailm ilma kättemaksuta oleks teistsugune. Kättemaksuta oleks meil teistsugune ajalugu, teistsugune kirjandus, isegi teistsugune arhitektuur. Olemata oleks suur hulk põnevat loomingut, aga ka rohked ühiskondlikud vägivallaaktid."
  Verd ja vägivalda kunstihoone näitusel siiski ei näe. See on täiesti vaadatav ka nõrganärvilistele. Kuid just nõrk närv või õigemini närvi puudumine on see, millest osas töödes vajaka jääb.
  Näitusel võidutsevad seekord selgelt Eesti kunstnikud, mida on ainult tore tõdeda. Teiste seas on Neeme Külm, Marco Laimre ja Rene Reinumäe. Marko Mäetammelt on väljas koguni kolm tööd.
  Taavi Piibemanni fotoseeria "Are you talkin' to me?" (2010) kujutab endast läbi auto esiklaasi tehtud fotosid. Nimelt tundub, et Piibemann on käinud luuramas Öise Vahtkonna sümboolikaga sõidukeid. Tahavaatepeegli küljes ripuvad poksikindad, Vene lipp ja musta-oranžitriibuline Georgi lint. Ilmselt ei anna Piibemann siin hinnangut kummalegi poolele, vaid kaevab välja pinnase all pulbitsevaid mädapaiseid, mida ei ole suudetud kõigile vastuvõetavalt ära lahendada ja mille olemasolu ees silm kinni pigistatakse.
  Teiste seast paistab välja ka Andrus Lauringsoni "Rahukõnelused" (2010). Kaks iMaci on pandud omavahel suhtlema, kuid nende kommunikatsioon on täielikult läbi kukkunud. Üks ekraan esitab pidevalt teksti genotsiidist ning teine arvuti räägib vastu banaalsetest asjadest, küsides näiteks kas kaaslane Michael Jacksoni lugu kuulis. Üks räägib aiast ja teine aiaaugust, nagu see kipub tihti inimestevahelises suhtluses olema, kui teemaks on keerulised küsimused.
  Liina Siibi töö "Kättemaksukoht" räägib isiklikust ja seejuures pimedast kättemaksust. Fotodetektiivina on ta rekonstrueerinud nelja Eesti ajakirjanduses kajastatud sarimõrva sündmuste jada. Ta ei näita inimesi, vaid paiku ja detaile, üritades taastada mõrvari teekonda. Kõigil kuritegudel on üks korduv liin: mees, abikaasa, elukaaslane tapab oma naise, ekskallima, lapsed.
  Autor: Ragne Nukk
 • Hetkel kuum
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Novira Capitalil sai Riias valmis ärikvartal
Eesti kinnisvaraarendaja Novira Capital ja Leedu investeerimisfondi Evernord Real Estate Fund III koostöös valmis Riia kesklinnas 70 miljonit eurot maksma läinud ärikvartal Novira Plaza.
Eesti kinnisvaraarendaja Novira Capital ja Leedu investeerimisfondi Evernord Real Estate Fund III koostöös valmis Riia kesklinnas 70 miljonit eurot maksma läinud ärikvartal Novira Plaza.
Saksa majandus sai ootamatu tõuke
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.