Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ehitise tuleohutus nüüd kõigi asi

  Enam ei vastuta hoone tuleohutuse eest ainult omanik ja päästeamet, vaid kõik, kes ehitist või selle osa valdavad: kõik ehitise kasutajad, elanikud, üürnikud, rentnikud, rääkis Hedman Partners Advokaadibüroo advokaat Liisa Linna. "Seadusest tuleneb nüüdsest igale isikule kohustus järgida tuleohutusnõudeid. Isik peab kontrollima tema valduses oleva kinnisasja, ehitise, ruumi, seadme ja nende kasutamise ohutust ja nõuetekohasust. Seda kohustust nimetab seadus enesekontrolliks," lisas ta.
  Seaduses on kehtestatud nõuded ka ahju, kamina ja pliidi ning korstna ja ühenduslõõri puhastamisele. Kasutusel olevaid küttesüsteemi osasid tuleb puhastada vastavalt vajadusele ja kui küttesüsteemi dokumentatsioonis on ette nähtud puhastamise sagedus, tuleb seda järgida. Igal juhul ei tohi korstnaid puhastada harvemini kui kord aastas ja küttesüsteemi võib puhastada vaid korstnapühkija kutsetunnistusega isik, tegi ta ülevaate. "Üksikelamus, suvilas, aiamajas, taluhoones ja väikeehitises võib siiski ka ise korstnaid pühkida, ent iga viie aasta tagant tuleb sinnagi pühkija kutsuda. Korstnapühkija väljastatud aktid peab ehitise valdaja säilitama kuni uue saamiseni," õpetas ta.
  Korstnapühkija ja Potipoiss OÜ omanik Pepe Sussen rääkis, et aktil on oma vorm, kuhu peavad olema kantud teenuse pakkuja ja korstnapühkija nimi, kutsetunnistuse number. "Seda viimast saab kutsekojast kohe ka kontrollida, et soss-seppi ja hämajaid vähemaks jääks. Akti pöördele kirjutame ettepanekud, mida tuleohtlike küttesüsteemide puhul kasutab menetlemisel päästeamet," lisas ta.
  Susseni sõnul on ikka neid, kes arvavad, et korstnapühkijat pole üldse vaja. "Kui esimese korraliku külma ära on teinud ja lumi maha tuleb, kasvab tööde hulk kohe märgatavalt. Eks kujutelm on ikka kohati selline, et kuskil on majavalitsused, kuskil on töötud korstnapühkijad… Tegelikult oleme kõik ettevõtjad. Pühkijana tunnen muidugi rõõmu püsiklientidest, kelle juures juba kord käidud ja maja oma käe järgi ära sätitud," nentis ta.
  Tallinna Korstnapühkijad OÜ omanik Raulis Romanovski lisas, et ehkki korstnapühkija teenuse vajalikkusest räägitakse enamasti vaid sügisel, võib töid aastaringselt teha. "Ja kui kuskilt hakkab suitsu sisse ajama, tuleb kohe korstnapühkijale helistada".
  Firma koduleheküljel paneb ta klientidele südamele, et nood korstnapühkija tulekuks valmistudes ka redeli olemasolu kontrolliks ja selle valmis seaks, sest pühkija tööriistadeks on hari ja kulp. "Redelid peavad olema omanikul olemas. Meil pole redeliladu," märkis ka Sussen.
  Sussen rääkis, et hinnakujundus võib teenusepakkujatel olla väga erinev. "Möödunud hooaeg oli väga pingeline, pisut tuli hindadega alla tulla. Hinnakäärid võivad olla üsna suured - 30%, aga kui keegi saab pakkuda odavat hinda, andku tuld," sõnas ta. Enamasti küsivad korstnapühkijad väljakutsetasu, millele lisanduvad summad töömahust sõltuvalt, ent on ka neid, kes töötavad tunnihinna alusel.
  Autor: Tea Taruste
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Infoturbe ekspert: identiteedivargusi on rohkem kui maailmas inimesi, teadlikkus peab tõusma
Tänavust infoturbeaastat iseloomustavad uued ründeviisid, kasvav identiteedivarguste arv, keerukamaks muutunud ründed ning digitaalse tarneahela riskid, kirjutab IT-ettevõtte Datafox infotrube juht Janar Randväli.
Tänavust infoturbeaastat iseloomustavad uued ründeviisid, kasvav identiteedivarguste arv, keerukamaks muutunud ründed ning digitaalse tarneahela riskid, kirjutab IT-ettevõtte Datafox infotrube juht Janar Randväli.
USA aktsiaturud alustasid juulit tõusuga
USA peamised aktsiaindeksid alustasid uut kuud positiivses meeleolus, tõustes üle protsendi eilsest sulgumistasemest kõrgemale.
USA peamised aktsiaindeksid alustasid uut kuud positiivses meeleolus, tõustes üle protsendi eilsest sulgumistasemest kõrgemale.
Uueks ehituse asekantsleriks saab Ivo Jaanisoo
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Liina Kersna jääb ametisse Valitsuses ei tohi alla 7 liikme
Peaminister Kaja Kallas otsustas haridusministri Liina Kersna tagasiastumispalvega oodata uue valitsuseni.
Peaminister Kaja Kallas otsustas haridusministri Liina Kersna tagasiastumispalvega oodata uue valitsuseni.
Haapsalu raudtee pikendamine liigub teadmata tulevikku
Lisaks Tallinna Haigla Euroopa Liidu taasterahastust eemaldamisele otsustas valitsus lõpetada ka Turba–Risti raudtee ehitamisele 34 miljoni euro mahus toetuse andmise.
Lisaks Tallinna Haigla Euroopa Liidu taasterahastust eemaldamisele otsustas valitsus lõpetada ka Turba–Risti raudtee ehitamisele 34 miljoni euro mahus toetuse andmise.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.