Väinu Rozental • 9. november 2010 kell 21:00

Arco Vara müüs nõude Tederi firma vastu

"Ma arvan, et sellel rahal on praegusel kitsal ajal väga kõrge väärtus," ütles Arco Vara juhatuse esimees Lembit Tampere. "Kui me oleksime kohtus veel 3-5 aastat vaielnud, siis mis oleks 137,9 miljoni väärtus sel ajal."

Tehingu väärtus on 52 miljonit krooni ning tehingu tulemusena tekib kontsernile 18 875 000 krooni erakorralist kasumit, kuna nõue oli alla hinnatud 33 miljonile kroonile, teatas Arco Vara börsile.

Tampere lisas, et "turg on seal, mis hinna pealt tehing toimub ja täna oli turg selle koha peal". "Pealegi pärsib kohtuvaidlus - ja neid oli meil kokku viis - ettevõtte konstruktiivset tööd," lisas ta.

Tampere kinnitusel on neil nõude müügist saadud raha käes ja Arco Vara kasutab seda raha oma projektide edasiehitamiseks. "Uus tsükkel on algamas ja selleks on raha vaja," lausus Tampere. "Meil on piisavalt projekte ja paar asja veel soolas, mida me tahame ehitama hakata. Tänu nõude müügist saadud rahale saame me objekte kiiremini ehitada ja saame seda teha omavahendite arvel."

Küsimusele, kuidas nad nõude ostjaks Finkide firma leidsid, vastas Tampere, et üks Finkidest on aastaid töötanud Ukrainas, kus tegutseb ka Hillar Teder. "Eks asjad seal jooksid omavahel ühte tuppa kokku," sõnas Tampere. "Ja see raha, mille Teder meie käest laenas, see raha läks ju kõik Ukrainasse."

Arco Investeeringute ASi juhatuse liikme Veiko Taevere sõnul väitsid nende juristid, et nõude müük Celia Crowdi vastu on kõige mõistlikum. "Nõude müük oli laua peal olevatest valikutest parim valik," rõhutas Taevere. "Selle tehinguga on nüüd ka kohtuvaidlused lõpetatud."

"Oma ärilisi tegemisi ja tehinguid, mis sündimata jäid, me ei kommenteeri," vastas Taevere küsimusele, mis variandid neil veel laua peal olid.

2008. aastal andis Arco Investeeringud firmale Sigma Real Estate Ltd 10 miljonit dollarit laenu, mille garanteeris Ühendatud Kapital. Kuna laenu ei tagastatud, esitas Arco mullu 18. veebruaril hagi kaubandus-tööstuskoja arbitraažikohtusse. Kohtu eelmise aasta 21. detsembri otsusega kohustati Ühendatud Kapitali tasuma Arcole põhivõlgnevus 10 miljonit dollarit, sellelt arvestatud intressid 0,9 miljonit dollarit, viivised 0,77 miljonit dollarit ja alates 22. detsembris 2009 põhivõlgnevuselt arvutatud viivis 8% aastas. Lisaks kohustati Ühendatud Kapitali tasuma arbitraažikohtu kulude hüvitis 1,1 miljonit krooni. Kokku on nõude summa eilse seisuga 137,9 miljonit krooni.

Võttes arvesse, et Ühendatud Kapital on vahepeal muutunud varatuks äriühinguks, ei ole reaalne, et pankrotimenetluse käigus saaks Arco oma nõuet olulises ulatuses rahuldatud, teatas ettevõte börsile.

Eve Fink katkestas eile kõne, kui ajakirjanik end tutvustas. Margus Fink lubas kõnele hiljem vastata, kuid ei teinud seda.

Saan aru, et kui nõue on müünud, siis meie jaoks ei ole muutunud midagi, muutunud on ainult teine pool. Ju neil (Finkidel - toim) oli mingi vaba ressurss ja nad leidsid, et teine pool maksta soovib, maksmise soovi oleme ka alati kinnitanud. Ma kujutan ette, et nad võtavad nüüd minuga ühendust ja me asume läbirääkimistesse. Oleme Arco Varaga mitu korda olnud tehingule väga lähedal, aga see on alati jäänud selle taha, et kuna summade maksmine oleks pidanud olema järkjärguline, on ilmselt usaldusest puudu jäänud.

Finkidega ma viimasel paaril aastal kohtunud ei ole. Ma ei oska kinnitada, kas Fingid on üldse Ukrainas tegutsenud.

Hetkel kuum