Indrek Kald • 10. november 2010 kell 7:17

Urmas Reinsalu: Tallinna Vee taotlus on seadusevastane

ASi Tallinna Vesi taotus konkurentsiametile tõsta iga-aastaselt vee hinda on riigikogu sotsiaalkomisjoni esimehe Urmas Reinsalu hinnangul seadusevastane ja totaalselt põhjendamatu.

"Esiteks, läinud nädalal jõustunud monopolide ohjeldamise seaduse järgi saab ettevõte esitada taotlusi vaid ühekordselt, mitte järk-järguliselks hinnatõususks. Teiseks, sisuliselt on probleem selles, et tänased Tallinna Vee tariifid on põhjendamatult kõrge kasumi tõttu üles paisutatud. Majanduslikult on Tallinna Vee kapitali tootlus üle kahe korra kõrgem lubatust," sõnas ta.

Reinsalu rõhutas, et Tallinna Vesi oleks pidanud hoopis esitama teate hindade langetamise kohta 1. jaanuarist ning teate selle kohta, et maksab ebaseaduslikult võetud kasumiosa teenuse tasaarvestusena tarbijatele tagasi.

Avalikkus näeb nüüd tema sõnul, kas monopolide ohjeldamise seadus suudab tarbijaid kaitsta. "Minul selles kahtlust ei olnud varem ega pole ka täna. Tallinna veetarbijatel pole põhjust hinnatõusu kartuseks," ütles Reinsalu.

Tema hinnangul on arusaadav, miks Keskerakonna saadikud hääletasid monopolide ohjeldamise seadusele suvel vastu, sest Tallinna Vee aktsionärina tegutseb keskerakondlik linnavalitsus oma dividendide, mitte tarbijate kaitse huvides. 

"Pole kahtlust, et enne selle seaduse rakendumist oleks Tallinna volikogu kiirkäigult kiitnud hinnatõusu heaks, nagu nad varemgi on teinud," rääkis Reinsalu.

Hetkel kuum