8. detsember 2010 kell 4:45

Obama tegi USA rikastele jõulukingi

USA rikkad lõikavad edaspidigi kasu Bushi ajast pärit maksu-soodustustest. Tühjade kätega ei jää ka vaesed: töötu abiraha maksmist pikendatakse 13 kuud.

Esialgse plaani järgi pidid viimased 9 aastat kehtinud tulumaksusoodustused kodumajapidamistele alates 250 000 dollarisest aastasissetulekust ehk siis rikaste ja superrikaste jaoks selle aastaga lõppema. Vabariiklased sellega nõus ei olnud, küll aga oldi nõus 13 kuu võrra pikendama riiklikku töötukindlustust, samuti jõuti kokkuleppele sotsiaalmaksu alandamises kahe protsendipunkti võrra üheks aastaks.

Obama kompromissObama nimetas tulemust kompromissiks. „See ei ole perfektne, kuid see kompromiss on tähtis samm teel majanduse taastumiseks,“ ütles Barack Obama. „Me ei saa poliitikat mängida, kui ameerika rahvas ootab meilt probleemide lahendamist,“ lisas president. „Olen kindel, et Kongress võtab lõpuks vastu õige otsuse,“ kinnitas Obama. Raamleppe peavad nimelt heaks kiitma parlamendi mõlemad kojad ning vasakdemokraatide nõusolek ei ole veel kindel.

Soodustused ettevõteteleValitsuse plaani kohaselt pikeneks ettevõtetele praegu kehtivad tulumaksusoodustused, muuhulgas soodustused uuringuteks antavate laenude osas. Kaheks aastaks pikeneks praegu kehtiv 15protsendiline maksumäär kapitalituludele ja dividendidele. Valitsus plaanib teha ka ettepaneku sätteks, mis soodustaks investeeringuid tehastesse ja seadmetesse. Pärimismaksu määraks kehtestataks 35%, see kehtiks aga alles kinnisvarale väärtusega alates 5 miljonist dollarist. Praegu kehtiva seaduse järgi tõusnuks kinnisvaramaks tuleva aasta kevadest 55%-le.

Unustatud valimislubadusedRikaste ameeriklaste maksusoodustuste kaotamine oli üks Obama kesksetest valimislubadustest aastal 2008. „Obama võib nüüd kindel olla, et talle on tekkinud märkimisväärne opositsioon omaenda partei ridades,“ ütles ajalehele New York Times vasakdemokraat Normon Solomon. Mõõdukad demokraadid ning vabariiklased on Obamaga rahul: see on tõend sellest, et ta reageerib kui täiskasvanu ja otsib võimalusi läbirääkimisteks, ütles samas Mark Bennett demokraatide paremtiivast.

Kompromiss vabariiklastega on Obama jaoks üks esimesi konkreetseid poliitilisi võite pärast ebaõnnestunud vahevalimisi kuu aega tagasi. Uus Kongress koguneb esimest korda istungile jaanuaris.

Autor: Katri Soe-Surén, Silvia Kruusmaa

Hetkel kuum