Indrek Kald • 9. detsember 2010 kell 6:01

Vitsur: stabiliseerimisfondi tuleks laiendada

Arengufondi majanduseksperdi Heido Vitsuri sõnul oleks Euroopa stabiliseerimisfondi vaja laiendada, kuna paljude riikide suur võlg on eurotsooni arengule ja usaldusväärsusele väga tugeva negatiivse mõjuga.

Vitsur ütles Kuku raadio hommikuprogrammile "Ärataja", et kui raha ja liikmesriikide vastu on umbusaldus, siis on ta nakkava iseloomuga. "Kui võlasolevad riigid hätta jäävad, siis tekivad raskused ka kõige tugevamates riikides," ütles ta ERRi teatel ning viitas Kreekale, Iirimaale, Portugalile, Hispaaniale ja Itaaliale.

Majanduseksperdi kinnitusel on küsimus selles, kuidas liikmesriike sundida distsipliinile, et sellised probleemid jääksid väiksemaks ja et abi oleks selline, mida saadakse ja mis makstakse pärast laenajale ka tagasi.

Sel nädalal Brüsselis viibiva rahandusministri Jürgen Ligi sõnul suhtub Eesti 750 miljardi euro suuruse Euroopa stabiliseerimisfondi võimalikku suurendamisse ning abipakettide võimalikku laienemisse väga ettevaatlikult; fondi suurendamist on toetanud Belgia rahandusminister Didier Reynders, ent Saksa kantsler Angela Merkel ja Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy seda ei toeta.

Hetkel kuum