Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Swedbankist tuli kommentaar vaevaliselt

  Klientide raha Läti piimakombinaati paigutanud Swedbank ei soovinud Rigas Piensaimnieksi aktsiatega toimunud tehingut esialgu üldse kommenteerida. Alles pärast seda, kui Äripäev oli saanud teada, et osalus liikus 0 krooni eest ja kliendid ei saa raha tagasi – ning teatasime, et lugu ilmub sõltumata Swedbanki kommentaarist – saatis pank meie küsimustele eile vastused.

  Äripäeva küsimused ja Swedbanki vastused neile:
  1) Kas pank oli informeeritud sellest, et RPS aktsiad olid varasemalt juba panditud?Miks otsustati sellisel kujul restruktureerimise kasuks ja võtta enda omandusse juba panditud aktsiad?
  Kui 2009. aastal loodi RPS Holding, mille omanik on 41,2% ulatuses Swedbanki, olime teadlikud Rigas Piensaimnieksi (RPS) aktsiaid koormanud pandist, kuid hindasime tol hetkel ettevõtte väärtust oluliselt kõrgemaks kohustuste mahust.
  Meenutame, et pankrotimenetluse algatajaks oli käesoleva aasta 25. jaanuaril Alta Foods ise, kuna ettevõtte laenukohustus oli kaks korda suurem kui varade väärtus. Pankrotiavalduse sisseandmine oli juhtkonna seaduslik vastutus, kuna kõrge laenukoormuse toel ostetud aktivate, peamiselt erinevate ettevõtete aktsiate väärtus, oli seoses finantskriisiga oluliselt langenud ja ettevõte oli maksejõuetu. Eelnevalt käisid tõepoolest läbirääkimised erinevate restruktureerimisstsenaariumide rakendamiseks, millest ükski aga ei realiseerunud.
  2) Miks lasi RPS Holding, mille suurim omanik on Swedbank ja kus on väga palju panga kliente, kelle osaluse eest vastutab samuti pank, võtta ära enda ja panga klientide vara (RPS enamusosalus) 0 krooni eest? Kas ja mida tehti sellise olukorra vältimiseks? Kas pank kavatseb oma klientidele kahju korvata? Kas ja milliseid samme on plaanis antud küsimuses edaspidi astuda?
  Protsess käib, läbirääkimised kestavad ning seni on tehtud kõik, mis võimalik, et RPS Holdigu aktsionärina oma klientide ja panga huvisid kaitsta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Vastulause: tarneahelate ümberkujundamisega seotud väljakutseid maksab tõsiselt võtta
Tuleb küsida, mil määral õnnestub ettevõtetel kanda kasvanud sisendhinnad üle lõpptoodangu hindadesse, kirjutab Arenguseire Keskuse ekspert Uku Varblane vastukajas Eesti Panga ökonomisti Kaspar Oja kriitikale.
Tuleb küsida, mil määral õnnestub ettevõtetel kanda kasvanud sisendhinnad üle lõpptoodangu hindadesse, kirjutab Arenguseire Keskuse ekspert Uku Varblane vastukajas Eesti Panga ökonomisti Kaspar Oja kriitikale.
Euroopa aktsiaturud on tugevas languses
Keskpankurid jagasid eile Portugalis toimunud majandusfoorumil tumedaid sõnumeid, mis on täna viinud Euroopa börsid langusesse. Sarnast saatust on oodata täna ka USA turul.
Keskpankurid jagasid eile Portugalis toimunud majandusfoorumil tumedaid sõnumeid, mis on täna viinud Euroopa börsid langusesse. Sarnast saatust on oodata täna ka USA turul.
Uueks ehituse asekantsleriks saab Ivo Jaanisoo
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Raadiohommikus: kuumast suvest ja taasterahastust
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis tuleb juttu töötamisest põrgukuumuses, kalevi alla pandud suurprojektidest ning julgeolekust.
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis tuleb juttu töötamisest põrgukuumuses, kalevi alla pandud suurprojektidest ning julgeolekust.
Raadiohommikus: autode hinnaralli jätkub, kuid asi pole tarnetes
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis on põnevat kuulamist kõigile neile, keda huvitavad autode hinnatõusu põhjused ja väljavaated.
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis on põnevat kuulamist kõigile neile, keda huvitavad autode hinnatõusu põhjused ja väljavaated.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.