Sirje Rank • 3. veebruar 2011 kell 10:23

Merkel, Cameron ja Sarkozy: Egiptus vajab kiiret võimuvahetust

Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy, Saksamaa kantsler Angela Merkel ja Suurbritannia peaminister David Cameron tegid täna ühisavalduse, milles ärgitavad Egiptust kiiresti moodustama uut laiapõhjalist valitsust, vahendas agentuur Bloomberg.

„Vaid võimu kiire ja kontrollitud üleminek laiapõhjalisele valitsusele aitab Egiptusel ületada tekkinud raskused,“ kirjutavad kolm ELi valitsusjuhti ühisavalduses, millele on alla kirjutanud ka Itaalia peaminister Silvio Berlusconi ja Hispaania peaminister Jose Luis Zapatero. „See üleminekuprotsess peab algama kohe.“

USA presidendi Barack Obama pressiesindaja Robert Gibbs väljendas eile sama ülekutset, et võimu üleminek Egiptuses algaks viivitamatult. „See ei ole protsess, mis saaks alata nädala, kuu või alles tänasest arvates mitme kuu pärast,“ ütles ta.

Kairos muutusid valitsusevastaste ja president Hosni Mubaraki toetajate kokkupõrked eile vägivaldseks. Egiptuse valitsuse teatel on kuus inimest surma saanud ja 800 vigastada.

„Jälgime järjest kasvava murega olukorra halvenemist Egiptuses,“ märkisid viie riigi valitsusjuhid. „Egiptuse rahvas peab saama vabalt kasutada oma õigust rahumeelseteks kogunemisteks ning saama täielikku kaitset julgeolekujõududelt. Mõistame hukka kõik, kes õhutavad vägivalda, mis üksnes süvendab Egiptuse poliitilist kriisi.“

Mubaraki pooldajad ratsutasid eile piitsade ja nuiadega vehkides hobuste ja kaamelite seljas Kairo keskväljakule, mis on valitsusvastaste protestide epitsenter. Kahe leeri vahelistes kokkupõrgetes läksid käiku kivid ja pudelid ning öösel oli kuulda laskmist. Sõjavägi ei sekkunud ning vormiriietes politseid ei olnud tänavatel näha.

Hetkel kuum