Kadrin Karner • 22. veebruar 2011 kell 8:55

Eestlane Liibüas: õhuruum kinni, meei pääse tulema

Kuigi päevasel ajal on Liibüa pealinna Tripoli tänavail rahulik, on lennujaama õhuruum esmaspäeva õhtust suletud ning Liibüast lahkumine võimatu, rääkis üle aasta Liibüas töötanud eestlane Juhan Kahu.

"Eile olid esimest päeva poed rohkem kinni kui lahti. Ööl vastu eilset toimusid stiihilised korrarikkumised koos väiksemate ja suuremate tulekahjudega," rääkis ta olukorrast riigis. Samas kinnitas Kahu, et kaks Tripoli peatänavat olid eile päeval rahulikud.

Riigi õhuruumi on tema sõnul väidetavalt sulgenud valitsus ning seetõttu viibivad nad perega eile hilisõhtust alates Tripoli lennujaamas. Kuigi ametlikku infot selle kohta, kui palju inimesi hetkel lennujaamas asub, ei avaldata, on neid silma järgi hinnates umbes 1000 kuni 1500, vahendas ta. Siiski alustati täna ennelõunal lendudele registreerimist, mis viitab sellele, et õhuruumi avamine on lähedal, rääkis Kahu.

Kogu maa majandus on saanud löögi, kuna osad inimesed ei tööta, sest olid öösel tänavatel, teised ei julge kodust välja tulla ja ei lähe seetõttu tööle, rääkis ta. Kahu lisas, et Liibüa riigiametid ei tööta, nii eksport kui import seisab ja loomulikult on rahutustel mõju kõigile rahvusvahelistele ettevõtetele, kelle välismaised spetsialistid pidid riigist lahkuma. Juhan Kahu töötab Liibüas Philip Morrise esinduses.

Kas tunnete, et teil on seal praegu väga ohtlik viibida? "Oht on potentsiaalne. Öised relvastatud kontrollid teel ei suurenda turvatunnet. Ohtlikuks läheb siis, kui öised aktiviteedid kontrollimatult laienema hakkavad ja erinevad rahvusrühmad omavahel vaenu kiskuma hakkavad," vastas ta.

Eile Põhja-Aafrikas asuvas Liibüas esinenud interneti- ja telefoniühenduse kohatist puudumist pidas Kahu pigem tahtlikult tekitatuks. Äripäeva intervjuu ajal täna ennelõunal Liibüas internet levis.

Hetkel kuum