Lähis-Ida probleemid langetavad ka Tallinna

Raivo Sormunen 03. märts 2011, 00:00

Globaalsed pinged ja nafta hinnaralli mõjud on jõudnud vargsi ka Tallinna börsile. Eile kaotas OMXi indeks oma väärtusest 1,7%. Nii näiteks kaotas Merko Ehitus oma väärtusest 2,3%, Tallink Grupp 2,0% ja Olympic EG 1,9%. Päevasiseselt olid aktsiad koguni 3-4% punasel poolel.

Kaks nädalat langust. Pärast 18. veebruari, mil Eesti aktsiaturg saavutas kõrgeima taseme pärast 2007. aasta oktoobrit, on börs langenud keskmiselt juba 5,5 protsendi jagu.

Swedbanki Balti aktsiate kauplemisüksuste juhi Simmo Sommeri sõnul hoiavad geopoliitiline ebakindlus ning sellega kaasnenud kütuse hinna tõus välisturge selgelt ärevil: "Üritatakse hinnata mõju ettevõtete tulemustele ning majandusele tervikuna. Sellises olukorras on osa investoreid otsustanud vähemalt ajutiselt kõrvale astuda või leida turvalisemat varaklassi. Tallinna börsi korrelatsioon välisturgudega ei ole üldjuhul väga kõrge, kuid negatiivsed meeleolud teistel turgudel on osaliselt kindlasti mõjutamas ka meie aktsiaid," märkis Sommer.

Probleemiks nafta ja majandustulemused. Ajal, mil Liibüa on kodusõja äärel ning protestiaktsioonidega ollakse tuldud Jeemeni, Iraani ja Omaani tänavatele, on investorid muutunud taas rahutuks ning otsivad oma investeeringutele turvalisemat keskkonda. Viimased kaks päeva on läinud ärevaks ka olukord Saudi Araabias, kus börs on kukkunud kahel viimasel päeval seitse ja neli protsenti. Pingeline meeleolu naftarikastes piirkondades on viinud naftabarreli hinna Londonis 117 dollarini ehk viimase kahe ja poole aasta kõrgeimale tasemele.

Kuid kohalikule börsile on mõju avaldanud ka kodused probleemid. Sommeri sõnul on Tallinna börsi aktsialanguse taga osaliselt ka lõppenud kvartalitulemuste avaldamise periood, kus osa tulemusi jäi ootustele alla. "Pikaajalisem investor peab nagu ikka endalt küsima, kas tema investeerimistees peab praegusel hinnatasemel endiselt paika ning vastavalt siis ka käituma," lisas Sommer.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:48

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing