Marek Strandberg • 14. märts 2011 kell 21:00

Tähelepanekuid tuumaenergeetikast

Oskate ehk leida põhjust, miks me tänaseni ei näe ühtki satelliidi- ega aerofotot õhku lennanud Fukushima reaktoritest? Miks me juba loeme tekste ja kommentaare selle kohta, et Jaapan on Jaapan ja Eestis tuumajaamadega neid probleeme pole?

Miks me oleme rahulikud, kui loeme uudist selle kohta, et Jaapanis on otsustatud ookeaniveega jahutada reaktoreid?

Kuhu see vesi edasi läheb? Ookeani loomulikult. Ja see kõik toimub teadmises, et tseesium 137 isotoope on leitud reaktori ümbrusest. Cs137 poolestusaeg on 30 aastat. See saaste püsib keskkonnas 300 aasta jooksul.

Osa meiegi toiduahelast on muide seotud Vaikse ookeaniga.

Kuidas müüakse tuumajaamu? Aktiivse, aga viisakalt varjatud tuumalobby kaudu muidugi. Selgitused, lõunasöögid, külaskäigud veel mitte plahvatanud puhastesse ja ilusatesse tuumajaamadesse jne.

Iga asja müümist tuleb reklaamida. Kas te näete avalikke tuumareaktorite reklaame? Ei näe.

Järelikult toimib see reklaamitöö mitte nii avalikult.

See ongi lobby. Ma arvan, et Eestisse on saabunud aeg, kus me vajame uut avalikustamislainet: nimelt seda, et avalikustada nii ministrite, riigiametnike kui ka parlamendisaadikute kohtumised ja kohtumisgraafikud lobby-tüüpidega või tööstusegi esindajatega.

Lobby näikse meid mõjutavat rohkem kui rahva tahe.

Mida arvate?

Hetkel kuum