Sirje Rank • 5. aprill 2011 kell 10:13

OECD: majandus kasvab juba omal jõul

Täna avaldatud n-ö vaheraportis maailma arenenud riikide majanduse olukorrast nendib OECD, et majandus kasvab juba omal jõul, kuid töötuse määr taandub visalt ning inflatsioonirisk suureneb.

Jättes arvestamata Jaapani, kus maavärina ja tuumaõnnetuse mõjusid on veel võimatu täies mahus hinnata, prognoosib OECD G7 riikides aasta majanduskasvu tempoks 3%.

Tööturu seisust kirjutab OECD, et olukord on enamikus organisatsiooni liikmesriikides paranenud, kuid töötus on kriisieelse tasemega võrreldes ikka alles kahe protsendipunkti võrra suurem.

Reas riikides tuleb tunnistada kasvavat inflatsiooniriski ning avaliku sektori rahandus on enamikus OECD riikides kehvas seisus. Seega peaks jätkuvalt prioriteediks jääma eelarvete tasakaalustamine ning majanduskasvu ergutavad struktuurireformid.

Inflatsiooni kiirenemise ning inflatsiooniootuste kasvu taga on toorme hinna tõus ning kaudsete maksude ja administratiivselt reguleeritavate hindade tõus. Kuna aga osa tootmisvõimsusi on jätkuvalt jõude ja töötus kõrge, on n-ö tuumikinflatsioon praegu veel väike.

Jaapani probleemide kõrval lisab maailmajandusse ebastabiilsust olukord Lähis-Idas ja Põhja-Aafrikas. See võib kaasa tuua nafta hinnatõusu jätkumise, mis lähiperspektiivis majandusaktiivsust pidurdab. Teine ebastabiilsuse allikas on kääriv võlakriis euroala perifeerias. Võlakirjaintresside tõus võib mõjutada suure võlakoormaga riike ka mujal maailmas, lisaks on mitmes riigis kinnisvaraturg alles kidumas ning pankade olukord habras.

Maailmamajanduse tugevustest toob OECD välja väljaspool finantssektorit asuvate firmade korras rahanduse ning positiivsed arengud tööturul, mis võivad turgutada eratarbimist. Kasvuhoog enamikus riikides – vähemalt Euroopas - näib olevat seni arvatust tugevam, märgib OECD.

Riske ja tugevusi kaaludes jõuab OECD järeldusele, et majandus kasvab juba omal jõul, vajamata lisatoetust.

Hetkel kuum