Silvia Kruusmaa • 14. aprill 2011 kell 10:52

Laanet lahkub Keskerakonna juhatusest

 Kalle Laaneti asemel asub Keskerakonna juhatusse  Andres Vään.

Laanet leidis, et juhatus kannab vastutust riigikogu valimistel osaks saanud kaotuse eest ja seetõttu ei saa ta enam juhatuse liikmena jätkata, seisab erakonna teates. „Vastavalt Eesti Keskerakonna põhikirja punktile 9.4 astun tagasi juhatuse liikme positsioonilt,” märkis Laanet avalduses.

Erakonna aseesimees ja juhatuse liige Enn Eesmaa on aga teist meelt. „Juhatuse liikme vastutus on viia erakond korralise kongressini. Vaid sellisel juhul kannab juhatusse valitud liige seda vastutust, mille talle erakonna liikmed on andnud. Vastasel korral on tegemist vastutusest kõrvale hoidmisega.” Ta lisas, et seda põhimõtet on kinnitanud juhatuse liikmed, kes meeskonnana erakonna kongressile viivad.

Laanet pole erakonna teatel vähemalt viimasel kahel aastal näidanud aktiivsust juhatuse töös ega osalenud koosolekutel, kus on arutatud tema poolt avalduses märgitud teemasid. Kahjuks ei viibinud ta ka juhatuse koosolekul, kus arutati valimisnimekirjade komplekteerimist ega ka koosolekul, kus analüüsiti valimistulemusi. Laanet puudus 2010. aastal  ligi pooltelt juhatuse istungitelt (toimus 19 istungit, puudus kaheksalt) ning käesoleval aastal ei ole ta osalenud kuuest juhatuse istungist neljal. Näiteks, ajal, mil juhatus arutas valimisnimekirjade koostamist ning kinnitas esinumbreid sõitis Laanet Hiina ning ajal, mil juhatuse koosoleku päevakorras oli  valimistulemuste analüüs viibis Laanet puhkusereisil Tais, vahendab Keskerakond..

Vastavalt erakonna põhikirjale on juhatuse liikmel õigus tagasi astuda ning kongresside vahelisel ajal täiendatakse juhatuse koosseisu kutsudes sinna erakonna juhatuse valimisel järgmisena enim hääli saanud erakonna liikme. 2009. aasta 5. detsembril toimunud erakonna kongressi juhatuse valimiste protokollist lähtudes, saab erakonna juhatuse liikmeks Jõgeva piirkonna aseesimees Andres Vään.

Kui eelmise aasta lõpus tulid välja kapo paberid, kus Edgar Savisaart nimetati Venemaa mõjuagendiks, ütles Kalle Laanet, et selleks, et Keskerakond saaks edasi minna, peaks Edgar Savisaar oma juhtivad ametid maha panema.

Kalle Laanet ütles toona, et tal ei ole mingit põhjust mitte usaldada kaitsepolitseid, kes on kinnitanud, et Keskerakonna esimees ja Tallinna linnapea Edgar Savisaar küsis Venemaalt erakonnale raha, ning et Savisaare "teguviis on tõeline julgeolekurisk Eesti riigile".

Keskerakonna Saaremaa piirkonna juhatus Saaremaa piirkonna esimehe Laaneti eestvedamisel leidis, et erakonna esimees Edgar Savisaar peaks pöörduma kohtusse ja kuni menetluse lõpuni enda volitused peatama.

Edgar Savisaart teravalt kritiseerinud, kuid riigikogu valimistel valituks osutunud Laanet ütles pärast valimisi, et valimiste tulemus näitab, et eestlased Keskerakonda ei toeta. Ta arvas, et Edgar Savisaar peaks kaaluma, kas ikka on mõistlik erakonna juhina jätkata.

Hetkel kuum