Piret Reiljan • 27. aprill 2011 kell 9:44

Rõivas: ennetame kohtuvaidlusi

Nii hoiame ära riiki ähvardanud kohtuvaidlused, põhjendas endine riigikogu rahanduskomisjoni esimees Taavi Rõivas vedelkütuse seaduse ootamatut muutmist kütusemüüjate kasuks.

Eelmise riigikogu ühe viimase olulise otsusena kirjutati vedelkütuse seadusesse, et maksuamet võib kütuse tarbimisse laskja miljoni eurost tagatisnõuet vähendada alates 2013. aastast. Ootamatult on aga koalitsioonipartnerid otsustanud, et selline ajaline piirang tuleks seadusest kaotada.

„Tegemist on õigusliku nüansi täpsustamisega, et hoida juba eos ära võimalikke kohtuvaidlusi,“ põhjendas Rõivas uuesti alles äsja vastu võetud seaduse kallale minekut. Rõivas oli nüüd kiiresti muutmisele mineva seaduse menetlemise eestvedaja. Ta selgitas, et seadus teeb erandi väiketanklatele, kes rea kriteeriumide täitmisel omavad kohe õigust väiksemale tagatisele, aga ülejäänud ausad kütusemüüjad enne 2013. aastat väiksema tagatise võimalust ei oma.

„Nimetatud muudatuse tegemise initsiatiiv tuli rahandusministeeriumist, aga saladus pole ka see, et kütusefirmasid agiteeritakse riigi vastu kohtusse pöörduma,“ rääkis Rõivas. Ta viitas vahetult enne seaduse vastuvõtmist rahandusministeeriumile saadetud Varuli Advokaadibüroo pöördumisele, kuhu oli alla kirjutanud hulk kütusemüüjaid. Pöördumine oli selgelt seaduse vastu.

 „Advokaadibüroo kirjas oli palju otsitud põhjusi selleks, et sarnast seadust ei saaks mitte kunagi Eestis vastu võtta. Aga olid ka mõned küsimused, mille täiendaval analüüsil leidsime, et pigem on mõistlik need küsitavused seaduses ära muuta, kui hakata lõputult vaidlema ettevõtjatega,“ märkis Rõivas.

Küsimusele, miks üldse otsustati värskes seaduses osade kütusemüüjate puhul tagatise vähendamise võimalust ajaliselt edasi lükata, vastas Rõivas, et eeldus oli paari aastaga maksupettused kontrolli alla saada, misjärel tagatiste võimaliku vähendamise vajadus selgemaks saab.

Rõivas toonitas, et kavandatav seadusemuudatus ehk tagatiste vähendamise võimaluselt ajalise piirangu kaotamine ei tähenda kindlasti seda, et maksupetturitel oleks kuidagi lihtsam endale väiksem tagatisnõue saada. "Tagatise vähendamine on mõeldav ainult täiesti laitmatu ajalooga ettevõtete puhul, kelle tegutsemises maksuamet pettuseriski ei näe," kinnitas Rõivas. 

Hetkel kuum