Swedbank ootab Väätsa Agrolt võlgade tasumist

Hannes Sarv 09. mai 2011, 16:44

Swedbank loodab, et Väätsa Agro suudab majandustegevust jätkata ja võlad tasuda. Swedbanki esindajate sõnul ei soovi pank ettevõtte likvideerimist.    

„Pank loodab, et Väätsa Agro jätkab tavapärast majandustegevust ning ettevõte ja selle omanikud leiavad võimaluse teenindada kohustusi panga ees, mida pole täidetud alates 2009," saatis pank omapoolse kommentaari tänasele riigikohtu lahendile, millega ASi Väätsa Agro saneerimiskava jäeti kinnitamata ja saneerimine lõpetati. 

Roopõllu sõnul on hea, et kohtusüsteem ei lasknud saneerimise eesmärgi ja olemusega vastuolevalt riivata võlausaldajate huve. „Sellise praktika tekkimine oleks olnud ohuks õiguskindlusele, sest tagatud nõuete panemine halvemasse olukorda tagamata nõuetest ei ole õigustatud,“ lisas Roopõld.

Just Swedbank sõdis piimatootja saneerimiskava kinnitamise vastu, kuna pidas seda enda suhtes ebaõiglaseks. Swedbank on ettevõtte suurim võlausaldaja. Saneerimiskava järgi oleks nende 6,4 miljoni euro (100 miljoni krooni) suurusest nõudest rahuldatud 30%, ülejäänud nõude eest oleks nad saanud ettevõttes vähemusosaluse. "Vastu meie tahtmist antakse meile vähemusosalus Väätsa Agros ehk me ei saa 70 miljoni krooni eest isegi mitte enamusosalust. Meie pandiga tagatud nõude äravõtmine on meie reaalse vara äravõtmine ja seda ei tohi teha ilma õiglase hüvitiseta. Vähemusosalus ei ole õiglane hüvitis,“ kommenteeris Swedbanki jurist Guido Gritsenko küsimust tänavu jaanuaris.

Panga pressiesindaja Mart Siilivask lisas täna täpsustavalt, et praeguses faasis nad ettevõtte tulevikku laiemalt kommenteerida ei saa. Esiteks tuleb kohtuotsus läbi töötada, seejärel ettevõtte omanike ning juhtkonnaga kohtuda. ”Kindlasti ei soovi me ettevõtte likvideerimist, vaid seda, et Väätsa Agro majandustegevus jätkub. See on köik, mida hetkel saab öelda,” lisas ta.

Varem on Swedbanki Balti panganduse kõrgendatud äririski üksuse juhataja Eestis Lars Nilsson öelnud, et kui riigikohtu otsus on panga ja Swedbank Liisingu suhtes positiivne, jätkub Väätsa Agro restruktureerimine pankrotiprotsessi kaudu. "Pankrot ei tähenda ettevõtte likvideerimist, vaid moodust anda võlausaldajatele võimalus osa laenatud rahast tagasi saada ning proovida hoida ettevõtte elujõulist osa tegutsemas," ütles Nilsson mullu augustis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. May 2011, 15:33
Otsi:

Ava täpsem otsing