Birjo Must • 26. mai 2011 kell 14:03

Läti ajakirjanik: skandaal pole meie jaoks üllatus

Tegemist on küll ühe viimaste aastate suurima poliitikutega seotud korruptsiooniskandaaliga Lätis, kuid juhtum ise ei ole meie jaoks üllatus, kommenteeris news2biz Latvia toimetaja Didzis Veinbergs.

„KNAB (Läti korruptsioonivastase võitluse büroo-toim) saatis just infopäringule vastuse, kuid nad ei nimeta ühtegi nime. Samas on see ilmselge, et nad räägivad Ainars Šlesersist, Andris Škelest ja Aivars Lembergsist,“ rääkis Veinbergs.

Veinbergsi kinnitusel kahtlustab KNAB, et nimetatud poliitikud kasutasid oma võimu selleks, et hoida oma osalusi erafirmades, mis on otseselt seotud nende valdkonnaga. Samas ei teinud nad seda avalikuks. „Näiteks kahtlustatakse, et ajal, mil Šlesers oli transpordiminister, omas ta aktsiaid lennufirmades,“ sõnas Veinbergs.

Veinvergs lisas, et tema jaoks polnud korruptsioonijuhtum suur üllatus, kuna inimesed kahtlustasid seda juba varem ja nimetatud isikutel polnud aastate jooksul head mainet. „Samuti avaldas üks Läti väljaanne juba uurimise alguses fakti, et alustatakse suure operatsiooniga,“ selgitas ta.

Samas asjaolu, et lõpuks leiti konkreetsed asitõendid, on üllatav, möönis Veinbergs. 

Tegemist on küll ühe viimaste aastate suurima korruptsiooniskandaaliga Lätis, kuid ajakirjaniku sõnul ei tähenda, et poleks olnud väga palju teisi sarnaseid juhtumeid. Midagi nii suurt pole aga poliitikute puhul lähimatel aastatel avastatud, tõdes ta.

Üks oluline aspekt on Veinbergsi sõnul ka see, et praegune KNABi juht viibib puhkusel. Selles organis on viimasel ajal olnud palju segadusi ning nüüd peavad nad põhimõtteliselt ootama, enne kui saavad uurimist alustada, selgitas ta.

Hetkel kuum