Anne Oja • 8. juuni 2011 kell 16:09

Peeter Võsa: aktsiisi tõstev valitsus ei püsi kaua

Riigikogu liikme Peeter Võsa hinnangul võib sigaretiaktsiisi hüppeline tõus saada valitsusele saatuslikuks.

Sigaretiaktsiisi tõstev seaduseelnõu oli täna teisel lugemisel. Mõnevõrra üllatuslikult tuli rahanduskomisjon eile välja omapoolse konsensusliku muudatusettepanekuga, millega suurendati sigarettide aktsiisimäära fikseeritud komponenti 46 eurolt 47,63 euroni ja vähendati proportsionaalset määra 34%-lt 33%-le sigarettide maksimaalsest jaehinnast. Tarbija jaoks ühtlustab see odavamate ja kallimate sigaretimarkide jaehindu.

"Opositsionäärina pooldan ma kahe käega seda seaduseelnõu, aga siinkohal tahan küsida, et kas te olete ikka kõik hoolikalt läbi mõelnud. Sellepärast, et see valitsus, kes õlle hinda tõstab, ei püsi kaua. Ma olen mures," kommenteeris riigikogu liige Peeter Võsa riigikogu stenogrammis valitsuse plaani sigarettide hinnad ühtlustada ja ennaktempos akstiisi tõsta.

Rahanduskomisjoni nimel saadikute küsimustele vastanud riigikogu liige Erki Nool leidis, et õlle ja sigarettide hinnatõus on kaks eri asja. "Kuna me õlle hinda selle seadusega ei muuda, loodan ma, et see ei mõjuta ka valitsuse kestma jäämist. Sigarettide aktsiisi tõus ei ole erinevates riikides valitsusi kukutanud ja ma arvan, et see meeldiv traditsioon jätkub ka Eestis," sõnas Nool.

Eesti tõstab sigaretiaktsiisi 2012. aastal 10% ja 2013. aastal veel 10%, et koguda riigieelarvesse rohkem raha. Seejuures tõusis aktsiis samas suurusjärgus ka 2011. aastal. Euroopa Komisjon nõuab sigaretiaktsiiside tõstmist teatud tasemeni, kuid Eesti teeb seda varem, kui kohustatud on.

Viimaste Eesti Konjunktuuriinstituudi andmete kohaselt moodustavad salasigaretid 31% kogu riigi sigaretikäibest. Ida-Virumaal on salasigarettide osakaal aga 70%. Lätis ja Leedus on salasigarettide turuosa tükk maad suurem, kui Eestis.

Hetkel kuum