Reitinguagentuuride kaine pilgu all

Indrek Lindsalu 13. juuli 2011, 00:00

Jutt tuleb muidugi tuttav ette, kui meenutada, mida mõni Eesti poliitik on öelnud meedia kohta.

Eks ta ju nii olegi: kui poleks sõltumatuid vaatlejaid ja sõltumatut meediat ning lõppude lõpuks ka seda va tülikat rahvast, siis oleks alles mõnus majandada ja juhtida.

Reitinguagentuuridele heidavad poliitikud ja keskpankurid ette, et kui buumiajal lasid nad hinnangukriteeriumid liiga lõdvaks, st nende tegevus soodustas igati mulli paisumist, siis nüüd on nad oma järeldustes liiga karmid. Faasis, kus mõistus saab otsa, algab süüdlaste otsimise aeg.

Mida ka ei räägiks või kujutaks ette poliitikud, võtavad rahaturud reitinguagentuuride hinnanguid tõsiselt. Järjekordse näite selle kohta pakkus möödunud nädal, kui Moody's kärpis Portugali reitingut. Euro läks viivitamatult vabalangusse, kukkudes dollari suhtes esimese tunniga 100 punkti ja sealt edasi teist sama palju veel.

Arvestada tuleb sedagi, et võlakriis ja üleüldine segane olukord maailma majanduses on teinud turud eriti tundlikuks ja isegi ebamäärastele kuulujuttudele reageeritakse üle. See eeldab reitinguagentuuridelt vastutustunnet, kuid annab samas poliitikutele ja keskpankuritele häid võimalusi turuga manipuleerida.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:57
Otsi:

Ava täpsem otsing