Kadrin Karner • 5. august 2011 kell 8:06

Eesti Pank: inflatsiooni taga toit, energia ja teenused

Eesti inflatsiooni juulis oli laiapõhjalisem, kuna kallinesid nii toiduained, energia kui ka mitmed teenusgrupid, ütles Eesti Panga ökonomist Peeter Luikmel.

"Eesti hinnataset mõjutavad kõrged toormehinnad ja kasvav sisetarbimine. Võrreldes juuniga kallinesid nii transpordi- kui ka vabaajateenused 0,8% võrra," lisas Luikmel.

Ökonomist selgitas, et arenenud tööstusriikides on majandusaktiivsus vähenenud, mistõttu väliskeskkonnast lähtuv inflatsioonisurve nõrgeneb. "Samas võib võlakriisiga kaasnev ebakindlus põhjustada täiendavat hinnakõikumist toormeturgudel."

Tarbijahinnaindeks kasvas juulis võrreldes juuniga 0,5% ja inflatsioon kiirenes aastavõrdluses 5,2%ni. Euroala inflatsioon aeglustus juulis esialgsetel andmetel 2,5%ni. Euroopa Keskpanga nõukogu jättis neljapäeval eurosüsteemi põhiliste refinantseerimisoperatsioonide pakkumisintressi tasemele 1,5%.

 

 

Hetkel kuum