19. august 2011 kell 8:30

Kaos börsidel

Eile tegid Euroopa aktsiad läbi viimase kahe aasta suurima kukkumise. Õhtul jõudis müügilaine USAsse ning täna varahommikul Aasia börsidele.

Eile tegid Euroopa aktsiaturud läbi viimase kahe aasta suurima kukkumise, mida ajendasid mitmed tegurid – USA makroandmed ei vastanud ootustele, kaks föderaalreservi ametnikku ütles, et keskpank ei tohiks minna aktsionäre päästma ning Rootsis teatas kohalik finantsinspektsioon, et riigi pangad pole valmis uueks krahhiks.

Stoxx Europe 600 indeks kukkus eile Londonis 4,8%. See on suurim kukkumine pärast 2009. aasta märtsi, mil aktsiaturud üle maailma saavutasid põhja. Võrdlusindeks on selle aasta veebruarikuisest tipust kukkunud juba 22%.

Eile kukkusid kõik 18 Lääne-Euroopa börsiindeksit. FTSE 100 langes 4,5%, Saksamaa DAX kukkus 5,8%, mis on suurim kukkumine pärast 2008. aastat ning Rootsi OMX 30 indeks kukkus kõigist Euroopa börsidest kõige enam – 6,7%.

"Kui investorid otsivad tõestust, et me liigume uue majanduslanguse suunas, siis siin see on," ütles Nordea Bank AB vanemstrateeg Henrik Drusebjerg Bloombergile. "Me oleme alates aasta algusest enda riski vähendanud," lisas ta.

Eilne paanika levis õhtuks ka USAsse, kus Dow Jones tööstuskeskmine kukkus taas alla 11 000 punkti piiri, päevaga 3,68%. Standard & Poor's 500 komposiitindeks kukkus 4,46% ning Nasdaqi indeks langes lausa 5,22% võrra.

USAst on müügilaine levinud Aasiasse, kus Jaapani Nikkei 225 indeks on täna 2,45% miinuses, Hongkongi Hang Seng indeks on kukkunud 3,38% ning India Sensex 30 indeks on 2,35% miinuses.

Aktsiate massiline hülgamine on omamoodi imeliku olukorra tekitanud USAs, mis jäi kaks nädalat tagasi enda AAA-reitingust küll ilma, kuid võlakirjade tootlus ehk laenamise hind on kukkunud viimase 60 aasta madalaimale tasemele.

Ühendriikide kümneaastase võlakirja tootlus langes eile alla kahe protsendi piiri, 1,97%ni, mis on Global Financial Data andmeil madalaim tase pärast 1950. aasta aprilli. Lisaks kukkusid tugevalt ka Saksamaa ja Suurbritannia võlakirjade tootlused, mis samuti tegid rekordilisi põhjasid.

"Valitseb suur mure, et me saame varem või hiljem uue majanduslanguse osaliseks. Tegu on fenomenaalse perioodiga ajaloos," ütles Deutsche Banki krediidistrateeg Jim Reid Financial Timesile.

Üha enam kõlab mure, et läänemaailma turud ja eelkõige USA on järgnemas Jaapani eeskuju, kus alates 1990ndatest on riigi võlakirjade tootlus olnud erakordselt madal, samas kui aktsiaturud on hädas.

Hetkel on Euroopa aktsiaturud taas miinuses. FTSE 100 on kukkunud 1,92%, Pariisi CAC 40 2,56%, DAX on 3,04% miinuses ning Hispaania börs IBEX 35 on langenud 2,38.

Tallinna börsi on samuti müügilaine uputamas. Kella 11.19 seisuga on Nasdaq OMXT indeks kukkunud 3,78%, 562,34 punktini. Eriti ilmekas on see, et terve Balti börsi põhinimekirja poeale pole mitte ühtegi tõusjat ning veel suurema lisanimekirja peale on vaid kaks tõusjat.

Suurim kukkuja Tallinna börsil on Ekspress Grupp, kelle aktsia on 13,46% miinuses. Suurelt on kukkumas veel Viisnurga (-7,41%) ning Nordeconi (-7,08%) aktsiad.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum