Pankade tulud on surve all

Anne Oja 04. september 2011, 09:50

Varasemate tegevusmudelite kõikumalöömine on seadnud pankade tulud surve alla, mis sunnib keskenduma kulude kokkutõmbamisele, ütles Sampo Panga tegevjuht Aivar Rehe.

Rehe vastas Äripäeva järelpärimisele, kas ja kuidas saaksid pangad praeguses tihedas konkurentsis tulusid suurendada. Äripäeva andmetel vaatavad osad pangad praegu läbi lisatulu teenimise võimalusi. Samas võib ju spekuleerida, et mõned pangad, mis tahavad  kasumlikkust parandada, tõstavad teenustasusid, aga see tähendaks, et nende kliendid jookseksid kiiresti konkurentide juurde üle.

Kommenteerib Aivar Rehe. 

Pärast 2008-2009 kriisi ning tänase keerulise võlakriisi keskel ei toimi pangandus enam nn tugeva majanduskasvu tingimustes eksisteerinud tegevusmudelite järgi. Omaks võetud uued regulatsioonid ja ka eurole üleminek on muutnud oluliselt tulude teenimise võimalust ja struktuuri.

See seab nii Eestis tegutsevad pangad, kuid ka mujal maailmas opereerivad finantsasutused erinevate oluliste valikute ette ning päris paljud pangad on muutnud või muutmas tegutsemise strateegiaid ja toimimise põhimõtteid, kus märksõnadeks on nii spetsialiseerumine, fokusseerimine valitud kliendisegmentidele ning iseteeninduslike kanalite arendamine ja vähekasutavate toodete/teenuste pakkumise lõpetamine. Eestis oleme näinud nii muutumist investeerimispangast tavapangaks, kontsentreerumist vaid suurettevõtete teenindamisele, kuid ka oma tegevuse koomale tõmbamist ja lahkumist välisturgudelt.

Kindlasti tõuseb aina olulisemale kohale panga ja kliendi avatud ning lojaalne koostöö. Panganduses on märksõnaks ikka ja jälle efektiivsus, ehk kui tulud on surve all, on ka põhjust keskenduda kulude kokkutõmbamisele ning eks sellesuunalisi signaale on nii Skandinaavia kui ka teised Euroopa suurpangad lähipäevil juba saatnud.

Iga finantsasutus realiseerib valitud strateegiat ning teeb seal vajadusel ka korrektiive ning valikuid vastavalt turuolukorra muutustele.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. September 2011, 10:38
Otsi:

Ava täpsem otsing