Elmar Ots • 12. september 2011 kell 12:00

Euroopa Liitvabariik juba 10 aasta pärast?

Selline Euroopa Liit pole jätkusuutlik, kus on üks rahapoliitika ja 17 eelarvepoliitikat, kinnitavad Soome analüütikud. Pole välistatud, et EL muutub juba 10 aasta pärast Euroopa Liitvabariigiks.

”Usun, et euro jääb alles. See on olnud nii suur projekt ja siiani töötanud päris hästi. Praegu on euro küll raskustes, aga probleemidest peab lihtsalt võitu saama,” ütleb Soome Aalto ülikooli majandusteaduste professor Matti Pohjola ajalehes Taloussanomat.Euro on poliitiline projekt, mistõttu hoitakse ühisraha elus, arvab ka Tapiola kontserni peaanalüütik Jari Järvinen. Kui praegu peab tegema kiireid otsuseid, mis aitaksid välja akuutsest kriisist, siis samas pole ka pääsu põhjapanevamatest muudatustest, ütleb ta.

Euro põhiline probleem on see, et Euroopas on üks raha-, aga 17 eelarvepoliitikat. Pohjola kinnitusel ei saa selline olukord edasi kesta. Ta ennustab, et juba mõne aasta pärast on Euroopa Liidul oma rahandusministeerium.Järvinen läheb veel kaugemale, kinnitades, et 10 aasta pärast elame juba Euroopa Liitvabariigis. ”Pelk rahaliit ilma poliitiliseta pole jätkusuutlik lahendus,” põhjendab ta.Järvineni hinnangul tugevneb liit samm-sammult. Kõigepealt tõhustub tsentraalne koordineerimine, seejärel tulevad siduvad ja kohustuslikud lepingud ning lõpuks tekib ühine organ, mis teeb kõik olulised otsused.

Hetkel kuum