Birjo Must • 13. september 2011 kell 9:13

Lätlased on oligarhide võimust tüdinenud

Läti valijad on väsinud korruptsioonist ning valmistuvad riigi valitsemisest välja tõrjuma “oligarhe”, kelle juhitud erakonnad kontrollisid enam kui kümnendi parlamenti.

Arvamusuuringud näitavad, et parteid, mis on seotud kolme oligarhiga, kes vastavalt endise presidendi Valdis Zatlersi sõnadele mõjutavad poliitikat ja kontrollivad salaja ettevõtteid, võidavad 17. septembri parlamendi valimistel vaid14 saadikukohta 100st. Viis aastat tagasi saadi kokku 51 kohta ja 2010. aastal 30 kohta.

Hääletus järgneb Zaltersi algatusele, et saata laiali parlament pärast seda, kui see ei võtnud saadikupuutumatust seaduseandjalt, kes oli kriminaaluurimise all. Lätlased on korruptsioonis aina enam pettunud. Riigi majandus langes 2008. - 2010. aastal enam kui veerandi võrra, mis viis töötuse tõusu ja suurte palgakärbeteni.

29. mail nimetas Zalters kolme meest oligarhiks – Ventspilsi linnapead Aivars Lembergsi ning seaduseandjaid Ainars Slesersit ja Andris Skelet. Lembergsi Roheliste ja Põllumeeste Liit, Slesersi Läti Esimene partei ja Skele  Rahvapartei kaotasid kõik eelmise aasta valimistel hääli. 

Lätile anti 2008. aastal pärast kinnisvara mulli lõhkemist ja riigi suuruselt teise panga kokkukukkumist 7,5 miljardi euro suurune rahvusvaheline abipakett.

“Oligarhid osutusid kriisi saabudes täiesti kasutuks ja teovõimetuks,” ütles Läti uuringute agentuuri Latvijas Fakti juht Aigars Freimanis. “Inimeste lootused paremale tulevikule hävitati.” 

Läti majandus kasvas 2. kvartalis 5,6% ja riigi töötuse tase on endiselt enam kui kaks korda suurem kriisi eelsest ajast. See on õõnestanud toetust valitsuskoalitsioonis olevale Lembergsi parteile.

Hetkel kuum