Anne Oja • 22. september 2011 kell 10:50

Venemaa pangad taas kuival

Kui laenuraha mitte arvestada, on Venemaa krediidiasutused pärast 2009. aastat taas omadega miinuses, kirjutas ajaleht Kommersant.

Venemaa keskpanga andmetel oli kommertspankadel 21. septembril isiklikku raha puudu lausa 10,3 miljardit rubla. Veel augustis oli sama näitaja 718,6 miljoni rublaga plusspoolel, soovitatavaks likviidsustasemeks hinnatakse aga 1 triljonit rubla.

Krediidiasutuste negatiivne likviidsus tähendab, et lühiajalist laenu võetakse rohkem kui suudetakse seda tagasi maksta. Kui olukord ei muutu, peab Venemaa keskpank nagu läinud kriisi ajal hakkama kommertspankadele tagatiseta laene andma.

Venemaa keskpank jagas tagatiseta laene 2008. aasta sügisel alanud oksjonitel ja need pidid tagama Venemaa pangandussektori piisava likviidsuse. Kokku anti tagatiseta laenu toona välja mitu triljonit rubla. 2009. a teises pooles selline laenunõudlus vähenes ja 2010. aasta lõpul laenuoksjonid lõpetati.

Keskpangalt laenatud raha maksid Venemaa kommertspangad tagasi 2010. a novembriks. 2% laenu läks hapuks, kuid intressidena teenis keskpank ligi 200 miljardit rubla.

2011. a septembri keskpaigas hakkasid Venemaa pangad tõstma hoiuseintresse, et kaasata rohkem raha ning tagada likviidsust.

Hetkel kuum