Teder julgustas rahvasaadikuid riigi rahakotti valvama

Katariina Krjutshkova 12. oktoober 2011, 00:00

Teder tõi välja, et majanduskriisi tõttu on üle Euroopa tekkinud arutelu, palju peaks parlament majanduspoliitilistel teemadel sõna võtma ja mil määral peaks valitsus otsustama. Õiguskantsleri hinnangul pole aga kabinetivaikuses otsustamine alati õige. Eriti juhul, kui parlament on niivõrd väike ja paindlik nagu Eestis.

Õiguskantsler näeb suukorvistamise ohtu. "EFSFi eelnõu menetlusele tuginedes julgen öelda, et valitsus soovib teid kindlasti ka edaspidi suruda pealtvaataja ja kaasaplaksutaja rolli olulistes majandus- ja rahanduspoliitilistes küsimustes," täheldas Teder.

Ta lisas, et kui ülemöödunud nädalal arutas parlament Euroopa Finantsstabiilsuse Fondiga seonduvat, üritas rahandusminister saadikuid veenda, et nad loobuksid enne garanteeritava abikokkuleppe sõlmimist selle tingimuste ja mahu üle debateerimast. "Teisisõnu üritati teid kõrvale tõrjuda miljonite ja võimalik, et ka miljardite eurode üle otsustamisest," ütles Teder. Ta manitses saadikuid, et nad riigi rahakotti tugevamalt enda käes hoiaksid.

Riigikogu majanduskomisjoni liikme ja keskerakondlase Lembit Kaljuvee arvates oli Tederi kriitika õigel kohal. "Olen kuulnud Tederi ettekandeid mitmeid aastaid, tänast (eilset - toim) võib pidada sisutihedamaks ja ajakohasemaks. Probleemid, mille härra Teder tõstatas, on kindlasti olemas, mis puudutab täitevvõimu pealetungi ja parlamendi osatähtsuse vähenemist," sõnas Kaljuvee.

Rohkem diskussiooni. Lisaks kaks nädalat tagasi toimunud EFSFi arutelule võiks Kaljuvee hinnangul ka riigieelarve vastuvõtmise ümber olla laiem arutelu. Kaljuvee mainis, et arutelud sumbuvad kahel põhjusel: kas parlamendisaadik ei saa asjast aru või minister ei tee piisavalt teavitustööd.

"Saadik peab mõtlema ja kui ta ei suuda aru saada, peab tahtma ja julgema küsida," sõnas Kaljuvee.

Ka Teder hoiatas eile rahvasaadikuid: "Usun, et rahandusminister esineb tuleval aastal veel palju riigikogu ees sõnavõttudega, kus ta üritab teid sarnasel viisil veenda huvipuuduses ja ebakompetentsuses."

Teder viitas Jürgen Ligi septembri lõpu sõnavõtule, kus rahandusminister mainis, et stabiilsusfondi üksijasjalikel teemadel edasi kõneledes oleks riigikogu saal varsti tühi ja kõigil hakkaks piinlik.

Reinsalu: arengud toimuvad isetahtsi. Seevastu leidis majanduskomisjoni ja IRLi liige Urmas Reinsalu, et parlamendi huvi majandusküsimusi arutada on hoopis kasvanud. Vaba turu toimimist ja kapitalismi austava inimesena on Reinsalu skeptiline avaliku võimu majandusse sekkumise tõhususes. "Eesti majanduse arengud ei sõltu sellest, kas riik sekkub rohkem või vähem majandusellu," sõnas Reinsalu.

Reinsalu hinnangul peaks riigikogu tegelema küsimustega, mis on üldisemad ja olulisemad. "Üks õigusriigi väärtuseid peab olema ka õigusselgus - et protseduurid oleks lihtsad. .Õiguskantsler pole tahtnud selle teemaga tegeleda. Kutsun teda üles selle teemaga tegelema."

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 19:03

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing