• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Riskifondid panustavad toorainete hinnatõusule

  Riskifondide toorainete tõusupanused tegid kahe kuu suurima tõusu, sest panustatakse, et maailmamajandus suudab vältida masu, mis tõstab toorainete nõudluse väljavaateid, kirjutas Bloomberg.

  Fondijuhid on tõstnud netotõusupanuseid (tõusupanused miinus languspanused) 18 USA toorainefutuuris ja -optsioonis 18. oktoobril lõppenud nädalal 12 protsendi võrra, 737 647 lepinguni, selgus CFTC statistikast. Enim kasvasid panused kütteõli, bensiini, kohvi ja sojaubade osas.
  Oktoobris on tõusnud 24 tooraine hinnad Standard & Poor's GSCI indeksi näol 6,7 protsenti, olles teel selle aasta suurimale tõusukuule. Arvatakse, et Euroopa liidrid jõuavad lähemale piirkonna võlakriisi lahendamisele. Läinud nädala raport näitas, et USAs tegid uute eluasemete ehituse alustamine suurima tõusu alates 2010. aasta aprillist ning tootmine kasvas ootamatult, lisades investoritesse usku, et maailma suurim majandus ei kuku langusesse.
  "Inimesed vaatavad ringi ja ütlevad, teate - maailma lõpp ei saabugi," ütles First Asset Investment Managementi fondijuht John Stephenson. "Käes on toorainete ostuaeg."
  Septembris tegi GSCI indeks 12 protsendise kukkumise, mis oli suurim kuine langus alates 2008. aasta finantskriisist. Languse põhjustasid Euroopa võlakriis, nelja aastaga enam kui kahekordistunud USA tööpuudus ja nõrgem Hiina tootmine, mis ähvardas vähendada toorainete nõudlust. Hinnad pöörasid ringi, kuna tuli märke, et metallide, kütuste ja põllumajandustoodete pakkumine jääb nõudlusest väiksemaks.
  "Põhjus, miks toorainete hinnad tulevad tagasi on: arenevad turud kasvavad ja USA kasvab," ütles Wells Capital Managementi investeerimisstrateegide juht James Paulsen. "Nagu aktsiate puhul näete te mingil määral riskivõtmise tagasitulekut ja kindlasti mängivad oma osa selles mängus ka toorained."
  Maisi hind on sel kuul tõusnud Chicago Board of Trade'il 9,6 protsenti (USA dollarites), oleks septembris kukkunud 23 protsenti, mis oli selle tooraine suurim kuine kukkumine alates 1959. aastast. USA põllumajandusministeerium prognoosis, et maailma maisitoodang ei suuda 2012. aastal juba teist aastat järjest täita maailma maisinõudlust.
  "Põllumajanduslikud toorained ongi Rabobanki hinnangul esimesed tagasitulevate hindadega toorained, kuna hinnad ei peegelda enam  tasakaalu kasvatamise ja tarbimise vahel. Pangaanalüütikute sõnul on just maisiil enim tõusuruumi. Mais on USA suurima väärtusega saak, mille turuväärtus oli mullu 66,7 miljardit dollarit.
  18. oktoobril lõppenud nädalal kasvasid põllumajanduslike toorainete tõusupanused 11 protsenti, mis on esimene tõus alates augustist. Kohvi tõusupanused kasvasid 37 protsenti, 5429 lepingule, mis on suurim tõus alates 30. augustist. Arabica kohvisordi hind tegi 21. oktoobril suurima tõusu alates 2009. aasta jaanuarist, kuna börsi vaadeldavates ladudes on laojääk kukkunud enam kui 11 aasta madalamale tasemele.
  Sojaubade tõusupanused kasvasid 33 protsenti, mis on esimene panuste tõusunädal seitsme nädala arvestuses.
  Spekulandid ootavad jätkuvalt vase hinna kukkumist, olles küll vähendanud netolanguspanuseid 13 protsendi võrra 8294 lepinguni. Londoni, New Yorgi ja Shanghai börside jälgitavate ladude laojäägid kahanesid kolmandat nädalat, mis on mängiks sellest, et nõudlus tugevneb.
  "Langus peegeldas turu ja investorite närvilisust, mitte tujukust," kirjutas Barclays Capitali analüütik Suki Cooper. "Kontrast pessimismitiku sentimendi, kuid positiivsete makromajanduslike ja fundamentaalsete trendides paljudes toorainetes vihjab, et kui finantsturgude pimedus hajub, võib toorainehindades toimuda järsk hinnatõus."
  Spekulandid vähendasid tõusu netopanuseid kullas kolm protsenti, 127 689 lepingule.
   
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Nestor: kahetoalistele korteritele varsti enam ostjaid ei leidu
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Riik viib lennufirmad ühe tiiva alla
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Euroopa liidrid annavad Poolale viimase võimaluse
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.