Hinnatõus tegi jõnksu allapoole

Katariina Krjutshkova 08. november 2011, 00:00

Pagaritööstuse ASi Leibur juht Asso Lankots lõi lahti tururaporti. Andmed näitasid, et aastavahetusega võrreldes alanesid augustis ja septembris ettevõtte jaehinnad 1,8 protsenti. "See kinnitab küll väikseid kõikumisi allapoole," sõnas Lankots.

Eesti Panga teatel põhjustavad hinnalangust arvukad sooduspakkumised ja aiasaaduste odavnemise jätkumine hea saagikuse tõttu. Näiteks on köögivili kümnendiku võrra odavam kui aasta tagasi. See mõju on aga vaid hooajaline. Teisalt on toit maailmaturul odavnemas ja see soodustab hinnasurve taandumist ka siinsel turul.

Lankotsi hinnangul lõi pagaritoodete turul hinnad alla pigem tihe konkurents, tootmise hind on tema sõnul võrreldes aastavahetusega hoopis kerkinud.

Ka rapsiõlitehase ASi Weroli juhi Meelis Virro andmetel on surve seemne hinnale endiselt suur. Võrreldes septembriga on seemne hind küll langenud napilt ühe protsendi, kuid võrreldes möödunud oktoobriga on see kerkinud 13 protsenti.

Pagaritööstur Lankotsi sõnul võiks ainult oodatav jahu hinna langus veel sisendite hindasid tasakaalus hoida. Veelgi enam, tootmishinda tuleb madalal hoida ka tõusva soojusenergia ja elektri hinna kiuste. Statistikaameti andmetel kallinesid soojusenergia peaaegu 11% ja elekter 6,9%.

"Oktoobrikuu inflatsiooninumbrid näitasid, et toidukaupade mõju inflatsioonile on tasapisi kahanemas ning suurimaks hindade mõjutajaks saavad eluasemega seotud kulud, eelkõige kallinenud küte ja elekter, mis hakkavad ka edaspidi hindade kujundamisel suuremat rolli mängima," rääkis LHV analüütik Nils Vaikla.

Leiva hind jääb veel samale tasemele. Tihe konkurents ei lase aga toidutöösturil veel niipea hinda tõsta. Seega jätavad nii Leibur kui ka Werol vähemalt selle aasta lõpuni hinnad samale tasemele. "Leibur ei kavatse hindu tõsta ja järske kukkumisi pole samuti oodata," sõnas Lankots.

Vaikla sõnul võib lähikuudel oodata toiduhindade kasvutempo jätkuvat aeglustumist, sest globaalsed toiduhinnad ei kerki enam nii kiiresti. Vaatamata eluasemekuludele ja eelkõige kerkinud nud kütte ja elektri hindadele on Vaikla sõnul lähiajal oodata siiski üldist inflatsiooni aeglustumist.

Seda meelt on ka Swedbanki makroanalüütik Annika Paabut. Tema sõnul mõjutab Eestis hindade kasvu ühelt poolt oluliselt kõrgem võrdlusbaas. "Lähitulevikus ootame hinnakasvu aeglustumist, mis omakorda tuleneb lisaks kõrgemast võrdlusbaasist ka toormehindade muutusele maailmaturgudel," ütles Paabut.

Teisalt tõi ta välja, et kasvanud on reguleeritud hinnad, soojusenergia suvel ning elektrienergia sügisel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 19:05

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing